Gradiška: Manje krivičnih djela, bezbjednost zadovoljavajuća

Srna
Gradiška: Manje krivičnih djela, bezbjednost zadovoljavajuća

GRADIŠKA - Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška broj krivičnih djela u februaru manji je za 38,8 odsto u odnosu na isti mjesec lani, pa su predstavnici ove uprave stanje bezbjednosti ocijenili kao zadovoljavajuće.

Načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić rekao je da je u februaru na području ove uprave, u odnosu na uporedni period 2019. godine, smanjen broj evidentiranih krivičnih djela za 38,8 odsto, evidentiranih izvršilaca za 7,9 odsto, te broja podnesenih izvještaja nadležnom tužilaštvu za 50 odsto.

"Od ukupno evidentiranih 30 krivičnih djela, 24 su iz oblasti opšteg kriminaliteta, pet iz oblasti privrednog kriminaliteta i jedno krivično djelo protiv bezbjednosti saobraćaja, dok su u 2019. godini evidentirana 44 krivična djela opšteg kriminaliteta, od kojih jedno po krivičnom zakonu BiH", naveo je Škorić na današnjoj konferenciji za novinare.

Škorić je naglasio da je procenat ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela 96,6 odsto, dok rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 90,9 odsto.

"Povećan je broj narušavanja javnog reda i mira, kojih je evidentirano 32, a u uporednom broju 12", rekao je Škorić.

On je rekao da je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda smanjen za 9,1 odsto.

"U februaru je evidentirano šest saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima. U njima su tri lica zadobila teže tjelesne povrede, a šest lakše, dok poginulih nije bilo", naglasio je Škorić.

Škorić je naveo da su u februaru kontrolisana 52 migranta, dok ih je u istom periodu prošle godine kontrolisan 151.

"U februaru je evidentirano devet prekršaja iz oblasti prosjačenja, a u istom periodu prošle godine dva takva prekršaja", rekao je Škorić i pozvao građane koji uoče aktivnosti, odnosno prekršaje prosjačenja, da pozovu policiju kako bi se uključili u rješavanje ove negativne pojave.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u ovoj upravi Bojan Mišetić naveo je da su u izvještajnom periodu evidentirana 24 krivična djela opšteg kriminaliteta, od kojih je ukupno rasvijetljeno 23, te procenat ukupne rasvijetljenosti iznosi 95,8 odsto.

Mišetić je istakao da je u posmatranom periodu prijavljeno 13 krivičnih djela protiv imovine, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 56,7 odsto.

"Broj evidentiranih teških krađa manji je za 76,9 odsto, a krađa za 44,4 odsto, Međutim, došlo je do povećanja krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta za 400 odsto ili u odnosu pet naspram jedan", naglasio je Mišetić.

On je podsjetio da su službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave u izvještajnom periodu realizovali akciju kodnog naziva "Kasko", koja je rezultirala podnošenjem izvještaja Okružnom javnom tužilažtvu protiv sedam lica iz Gradiške zbog postojanja sumnje da su počinila krivično djelo osiguranička prevara.

Načelnik Odjeljenja policije u Policijskoj upravi Gradiška Dejan Trifković rekao je da su u izvještajnom periodu, usljed pojačanih aktivnosti policijskih službenika Policijske uprave Gradiška, evidentirana 32 narušavanja javnog reda i mira, dok ih je u istom mjesecu lani bilo 12.

"Protiv 51 lica, među kojima su 13 povratnika i dva maloljetnika, podneseno je devet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdata 32 prekršajna naloga", rekao je Trifković.

Trifković je naveo da je u posmatranom periodu evidentirano 30 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 9,1 odsto u odnosu na uporedni period, kada ih je bilo 33.

"Saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima nije bilo, dok je broj nezgoda sa teško povrijeđenim licima veći za 50 odsto, a saobraćajnih nezgoda u kojima su lica zadobila lakše povrede manje je za 66,7 odsto", naglasio je Trifković.

On je podsjetio da je u februaru sproveden niz akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, u kojima su izdata 824 prekršaja.

"Iz saobraćaja su isključena 62 vozača - 44 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 16 vozača zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje, jedan je isključen zbog vožnje pod uticajem droge i jedan iz ostalih razloga", naveo je Trifković.

Trifković je dodao da je iz saobraćaja isključeno 25 vozila, te da su podnesena 23 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

"Izdato je 717 prekršajnih naloga, a prijavljeno 739 lica. Oduzeto je devet vozila od višestrukih povratnika u vršenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja", rekao je Trifković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana