Gradiška: Kulturna blaga napuštena i demolirana

Milan Vujić
Gradiška: Kulturna blaga napuštena i demolirana

Gradiška - Najstariji nacionalni spomenik u Gradišci, nekadašnja vijećnica, koja je sagrađena 1880. godine i decenijama bila ukras ove opštine, danas je zapuštena, demolirana i prepuštena zubu vremena.

Istu sudbinu dijeli stari hotel koji je u vrijeme Austrougarske nosio naziv "Kajzer", a u kojem je sada smješten Zavičajni muzej Gradiška, te mnogi drugi znameniti objekti poput Sokolskog doma i stare Gimnazije.

Načelnik Gradiške Zoran Latinović kaže da se već duže vrijeme radi na tome da stara vijećnica bude stavljena u funkciju, posebno zbog toga što je proglašena objektom od opšteg interesa za BiH. Međutim, prepreka je besparica.

- U proteklom periodu rekonstruisana je fasada, a da bi objekat bio potpuno stavljen u funkciju, potrebna su znatna finansijska izdvajanja. Procijenjeno je da bi revitalizacija unutrašnjosti objekta, u istom stilu u kome je i građen, koštala oko 800.000 KM - rekao je Latinović naglasivši da poslije proglašenja vijećnice nacionalnim spomenikom u BiH ništa nije urađeno kako bi ona zaista bila zaštićena.

- Bez pomoći međunarodnih institucija i donatora u ovom trenutku teško možemo govoriti o tome da iz budžeta opštine izdvojimo toliko novca - istakao je.

Latinović je podsjetio da su lani dobili 40.000 maraka od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali da je to nedovoljno za početak bilo kakvih radova.

- Dok čekamo donacije, nastojaćemo da parcijalno obnavljamo objekat i da ga stavljamo u funkciju. U staru zgradu opštine bismo mogli da premjestimo biblioteku, proširimo prostor Zavičajnog muzeja, te napravimo rezidenciju načelnika opštine za prijem delegacija - naglasio je Latinović.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Zoran Adžić smatra da je za propadanje vijećnice isključivo odgovorna lokalna zajednica koja se, kako kaže, ne brine dovoljno o spomenicima, ali ni drugim zgradama značajnim za opštinu.

- Zbog nemara lokalne zajednice sada su ove vrijedne zgrade išarane i puštene da propadaju. Rekonstrukcija vijećnice započeta je prije nekoliko godina, a zatim obustavljena. Postavlja se pitanje da li će zbog toga biti potrebno ponovo obavljati radove koji su već završeni - upozorio je Adžić.

U lokalnoj upravi kažu da odgovornost za vandalizam i skrnavljenje spomenika vide u drugima, jer sa vandalima se ne može boriti lokalna zajednica već policija.

Istorija

Arheolog Bojan Vujinović kaže da je izgradnja stare zgrade opštine počela 1879, a završena 1880. godine.

- Zgrada stare Gimnazije građena je od 1893. do 1894. godine. Kao svojevrstan spomenik, vijećnica danas ne služi toj namjeni, dok je zgrada stare Gimnazije još u upotrebi, ali zahtijeva rekonstrukciju - rekao je Vujinović te dodao da je mali broj sačuvanih objekata koji su svjedoci jednog istorijskog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana