Gradiška: Grahovac tuži Latinovića

Milan Vujić
Gradiška: Grahovac tuži Latinovića

Gradiška - Protiv načelnika Zorana Latinovića biće ponesena krivična prijava zbog nezakonitog objavljivanja "Službenog glasnika opštine Gradiška" i zbog zloupotrebe službenog položaja.

Ovo je juče najavio predsjednik Skupštine opštine (SO) Gradiška Uroš Grahovac, koji je dodao da će o ovim nezakonitostima obavijestiti Okružno tužilaštvo Banjaluka s ciljem pokretanja krivične odgovornosti.

- Latinović je 18. septembra ove godine objavio na veb stranici opštine Gradiška publikaciju koju je nazvao "Službeni glasnik opštine Gradiška" broj 5/2015 i time, po ko zna koji put, zloupotrebio službeni položaj i prekoračio granice svojih ovlašćenja - naveo je Grahovac.

On je naglasio da je SO Gradiška izdala "Službeni glasnik" pod istim brojem 1. septembra i načelnik je bio upoznat sa tim. Prema njegovim riječima, u spornom "Službenom glasniku" objavljena su akta koja su već bila objavljena, a koja je osporilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i naložilo načelniku da ih uskladi sa zakonskim propisima.

- Ovaj "Službeni glasnik" nije izdala SO, već načelnik, što je suprotno odluci o izdavanju "Službenog glasnika" opštine Gradiška. Latinović je, kao nosilac izvršne vlasti u opštini, grubo prekršio granice svojih ovlašćenja i preuzeo ulogu zakonodavnog organa vlasti - kaže Grahovac.

On je rekao i da SO Gradiška i dalje ne funkcioniše te da ne postoji razumijevanje načelnika opštine za pokretanje rada lokalnog parlamenta. Iako je nova skupštinska većina, koju čine SNSD-a, DNS-a i ISDS-a planirala da sjednica SO bude održana do kraja avgusta, Latinović je odbio da pripremi materijale za tu sjednicu.

- Namjeravali smo da sazovemo SO da bismo izglasali nepovjerenje načelniku, ali smo od toga odustali sve dok ne bude okončan sudski spor u vezi sa preuzimanjem skupštinske vlasti u Gradišci - naglasio je Grahovac.

Prema njegovim riječima, od donošenja odluke Vrhovnog suda RS, prema kojoj je odluka o privremenoj mjeri vraćena Okružnom sudu na ponovno odlučivanje i "naloženo da se isprave propusti i da se tužba konkretnije uredi", Pravobranilaštvo RS je "uredilo tužbu" i dostavilo je Okružnom sudu na ponovno odlučivanje. 

S druge strane, Latinović tvrdi da nakon odluke Vrhovnog suda RS za njega Grahovac nije predsjednik Skupštine.

- Do pravosnažne presude suda Grahovac nije predsjednik Skupštine. Imamo informacije da bi sutra Osnovni sud u Gradišci mogao donijeti konačnu presudu u kojoj se traži kontraizvršenje - istakao je Latinović, koji je odbacio optužbe da je nelegalno izdao "Službeni glasnik".

Uroša Grahovca (SNSD) je za predsjednika SO Gradiška u februaru izabrala nova skupštinska većina od 17 odbornika, među kojima je 10 odbornika SNSD-a, četiri Izvorne SDS, dva DNS-a i jedan odbornik Narodne stranke "Radom za boljitak". Na drugoj strani 14 odbornika daju podršku načelniku Latinoviću, pet SDS-a, tri NS-a, po dva PDP-a i SP-a, jedan odbornik NS "Radom za boljitak" i odbornik romske nacionalne manjine.

Pometnja

Dva "Službena glasnika" u opticaju donijela su pometnju među razriješenim i novoimenovanim članovima upravnih i nadzornih odbora lokalnih preduzeća.

Tako se desilo da poslije podnesene ostavke na mjesto direktora predškolske ustanove "Lepa Radić" Milu Šeatovića nema ko da razriješi i postavi novog direktora. Posljedica toga je da je Šeatović istovremeno u radnom odnosu u predškolskoj ustanovi i Osnovnoj školi "Petar Kočić", gdje je radio prije imenovanja za direktora vrtića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana