Gradiška: Gradska kasa zatvorena za najugroženije

Milan Vujić
Gradiška: Gradska kasa zatvorena za najugroženije

Gradiška - Agonija udruženja koja u Gradišci okupljaju osobe sa invaliditetom, kojima nije isplaćeno pet dotacija iz opštinskog budžeta, mogla bi biti nastavljena i iduće godine, jer bi ova lokalna zajednica trebalo da pređe na privremeno finansiranje.

Ništa bolje neće proći ni stotine stanovnika koji imaju pravo na tuđu njegu i pomoć, jer će opštinska kasa i za njih biti zatvorena.

Zbog političke krize u Gradišci, koja traje više od deset mjeseci, isplaćivanje mjesečnih dotacija iz opštinskog budžeta za invalide predstavlja sve veći problem. Iako je godina na izmaku, još nema naznaka da bi se mogla održati sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi bio usvojen rebalans budžeta za ovu i budžet za 2016. godinu. Sve su prilike da će opština sa minimalnim sredstvima ući u privremeno finansiranje za prva tri mjeseca naredne godine.

Ovo bi najviše pogodilo udruženja invalida koja dotacije za rad i pomoć svojim članovima dobijaju iz opštinskog budžeta, kao i korisnike prava na tuđu njegu i pomoć.

- Predstavnici lokalne vlasti nas ignorišu. Nisu željeli ni da prisustvuju sastancima na koje smo ih zvali kako bi nam objasnili šta bi se desilo ukoliko bi opština prešla na privremeno finansiranje - rekao je predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih Željko Štrbac.

On je naveo da ovo udruženje iz budžeta opštine dobija 14.400 maraka i naglasio da se to neredovno isplaćuje.

- Novac iz godine u godinu kasni. Posljednju dotaciju su nam isplatili za jul, a duguju pet dotacija kojih ima samo na papiru - istakao je Štrbac.

Predsjednik gradiškog Udruženja paraplegičara Uroš Borković je istakao da ih predstavnici lokalne zajednice uvjeravaju da će novac biti isplaćivan u kontinuitetu. Međutim, dodao je on, sve uglavnom ostaje na obećanjima.

Pravo na tuđu njegu i pomoć ostvaruje 625 stanovnika Gradiške, od čega je njih 311 potpuno zavisno od drugih osoba i naknada za njih iznosi 165 maraka, dok je za 314 lica, koji djelimično mogu brinuti o sebi naknada 82,50 maraka.

Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Gradiška Dobrila Todorović je potvrdila da će isplata dotacija biti pod znakom pitanja, kao i novac za tuđu njegu i pomoć.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da opština u okviru svojih mogućnosti izdvaja 120.000 KM za rad udruženja invalida. On je poručio da će i naredna godina biti obilježena stepenom socijalne osjetljivosti.

Latinović je ubijeđen da će u razgovoru sa drugim odbornicima naći način kako da nastave saradnju i bude deblokiran rad Skupštine.

Skupštinska većina predvođena SNSD-om, DNS-om i Izvornim SDS-om pozvala je Latinovića da pripremi materijal za sjednicu lokalnog parlamenta, gdje bi bio usvojen niz odluka, kao i budžet za 2016. godinu. Međutim, Latinović je odbio saradnju sa novom skupštinskom većinom pravdajući se sudskim presudama.

Dotacije u prošloj godini

- 14.400 KM pomoć Međuopštinskoj organizaciji slijepih i slabovidih

- 14.400 KM pomoć Međuopštinskom udruženju gluvih i nagluvih

- 12.600 KM pomoć Savezu invalida rada

- 12.600 KM pomoć Međuopštinskom udruženju civilnih žrtava rata

- 10.500 KM pomoć Udruženju paraplegičara

- 10.500 KM pomoć Udruženju amputiraca UDAS

- 9.000 KM Udruženje ratnih vojnih invalida

- 9.000 KM Udruženje učesnika otadžbinskog rata sa PTSP

- 22.000 KM pomoć Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima

Tuđa njega i pomoć

625 stanovnika ostvaruje pravo na tuđu njegu i pomoć

311 lica potpuno zavisno od drugih osoba - naknada 165 maraka

314 lica koja djelimično mogu brinuti o sebi - naknada 82,50 maraka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana