Gradiška: Dončić umakao sudiji i policiji

Milan Vujić
Gradiška: Dončić umakao sudiji i policiji

Gradiška - Novi pokušaj predsjednika Skupštine opštine Gradiška Uroša Grahovca da preuzme dužnost od smijenjenog Radislava Dončića propao je u petak iako je ovaj put sud angažovao i policiju.

Kao i prilikom prethodnog pokušaja primopredaje dužnosti u srijedu, Dončić ni ovaj put nije bio na poslu zbog službenog putovanja. Sudiji, policiji i Grahovcu ruke su bile vezane jer je bio odsutan i načelnik opštine Zoran Latinović. Osnovni sud u Gradišci i Okružni sud u Banjaluci u više navrata su nalagali Dončiću da preda dužnost Grahovcu, ali on to odbija već mjesecima.

Sudija Osnovnog suda u Gradišci Predrag Grahovac stigao je u opštinske prostorije u pratnji sudske policije i bravara, ali nisu uspjeli da obave primopredaju. Grahovac, koji je ponovo došao kako bi preuzeo dužnost, kaže da su bili obezbijeđeni svi uslovi da kao legalno izabrani predsjednik Skupštine bude uveden na radno mjesto, ali da zbog izbjegavanja Dončića da primi sudsko rješenje taj posao nije mogao biti završen.

- Ovo je još jedna farsa u Dončićevoj režiji. On se pravda da nije obaviješten o primopredaji, a istina je da on nije želio da primi sudsku poštu od kurira koji ga je zatekao ispred stana rekavši mu: "To mene ne interesuje". Latinović je zabranio primanje pošte u opštini, a advokatska kancelarija iz Doboja koja zastupa Dončića je zatvorena zbog godišnjeg odmora - rekao je Grahovac.

On je naveo da će sljedeći pokušaj primopredaje dužnosti biti najvjerovatnije 3. avgusta.

- Imam obećanja da će sud drugim metodima pokušati da uruči obavještenje Dončiću - istakao je Grahovac.

Dončić je rekao da nije obaviješten kada treba da bude obavljena primopredaja dužnosti.

- Trenutno sam u Bijeljini, gdje imam sastanak sa ljudima koji se bave voćarstvom. Sud me nije obavijestio, a sudija Grahovac sprovodi nešto za šta nema pravosnažnu presudu - rekao je Dončić.

Nova skupštinska većina smijenila je 23. februara rukovodstvo lokalnog parlamenta, načelnike opštinskih odjeljenja i direktore ustanova čiji je osnivač opština i njihove upravne odbore. Novu većinu formirali su SNSD, DNS, Narodna stranka "Radom za boljitak" i samostalni odbornici koji su istupili iz SDS-a, dok je blok predvođen SDS-om i PDP-om prešao u opoziciju. Primopredaja dužnosti, uprkos brojnim pokušajima, nije obavljena jer razriješeni funkcioneri smatraju da su smijenjeni nezakonito, a blokada parlamenta je nastavljena i nakon što su sudovi utvrdili da su smjene zakonite i naložili Dončiću da ustupi fotelju Grahovcu.

Predsjednik gradiškog SNSD-a Zoran Adžić rekao je da je razočaran radom Osnovnog suda i da će predstavnici nove skupštinske većine odlučiti kako će dalje postupati u ovom sudskom procesu da bi došlo do konačnog rješenja.

- Kako je moguće da ni nakon dva ročišta ne bude obavljena primopredaja. U srijedu su rekli da su Dončić i Latinović na službenom putu, a dobili smo informaciju da su bili u jednom motelu dva kilometra od grada. Danas su opet rekli da su na službenom putu, a vjerovatno su negdje u blizini. Nije mi jasno da niko ne reaguje na odbijanje prijema sudskog poziva - rekao je Adžić navodeći da PDP, čiji je kadar Dončić, postupa nasilnički i uporno drži opštinu i građane kao taoce.

Odgođeno ročište

Uroš Grahovac rekao je da mu je postupajući sudija pojasnio da je ročište za primopredaju odgođeno jer nije prisustvovala druga strana u postupku, odnosno Radislav Dončić i Zoran Latinović koji se nalaze na službenom putu.

- Sudija je rekao da nema potvrdnog pisma da su Dončić ili pravni zastupnik opštine Siniša Đorđević primili obavještenje o terminu ročišta. Dončić nije želio da primi obavještenje od kurira opštine, dok je advokatska kancelarija "Đorđević" zatvorena od 10. do 17. jula zbog godišnjih odmora, pa im nije bilo moguće uručiti obavještenje - naveo je Grahovac.

Neuspjela primopredaja na osnovu odluka suda

-15. jul Dončić se nije pojavio na poslu

-17. jul Dončić se nije pojavio na poslu

- 3. avgust zakazana nova primopredaja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana