Gradiška: Dončić u fotelji, ali nema većinu

Milan Vujić
Gradiška: Dončić u fotelji, ali nema većinu

Gradiška - Radislav Dončić iz PDP-a ponovo je sjeo u fotelju predsjednika Skupštine opštine Gradiška, ali održavanje sjednice još je na dugom štapu pa se dugoj političkoj krizi ne nazire kraj.

Dončić, koji je poslije smjene na poziciju vraćen odlukom Vrhovnog suda RS, kaže da niz sudskih sporova predstavlja prepreku za zakazivanje sjednica Skupštine opštine.

- Postoje tužbe koje su podnijeli članovi upravnih i nadzornih odbora, načelnici odjeljenja i direktori javnih ustanova koji su smijenjeni na sjednici Skupštine opštine u februaru prošle godine - kazao je Dončić.

Na sudu je završio i spor u vezi sa skupštinskim pečatom i "Službenim glasnikom opštine Gradiška".

- Nikad nisam bio kočničar za održavanje sjednica, već druga strana okupljena oko SNSD-a ne dozvoljava da riješimo problem. Od mene ne zavisi sazivanje sjednice, jer se o svemu najmanje pitam. Da bih sazvao sjednicu, moraju biti stvoreni preduslovi, a to podrazumijeva rješavanje spora o smjenama, jer sud mora donijeti presudu da li su te smjene legalne - rekao je Dončić.

Rješenjem Vrhovnog suda RS odbijena je žalba odbornika SNSD-a Uroša Grahovca, koji je poslije smjene Dončića imenovan za predsjednika Skupštine. Sud je potvrdio da je Dončić jedini legalni predsjednik parlamenta, ali ga podržava samo 14 od 31 odbornika, zbog čega rasplet krize još nije na pomolu.

- Znali smo da je smjena nelegalna i ovo je još jedna potvrda da smo bili u pravu. Uporno sam govorio da je načinjeno niz proceduralnih grešaka - istakao je Dončić.

Grahovac, kojeg je nova većina koju čine SNSD i DNS, Izvorna SDS i Narodna stranka "Radom za boljitak" izabrala za predsjednika Skupštine, kaže da se odluka suda može prokomentarisati kao nastavak statusa kvo. Grahovac je poručio Dončiću da slobodno sazove sjednicu Skupštine opštine ukoliko misli da je predsjednik.

- Tu se ništa nije promijenilo, jer sud ne spori novu skupštinsku većinu i legalno izabranog predsjednika Skupštine opštine, a ukoliko Dončić smatra da je predsjednik Skupštine, neka sazove sjednicu da se počnu rješavati nagomilani problemi - istakao je Grahovac i dodao da nisu sporni ni prostorije, ni pečat ukoliko Dončić želi da radi.

Blokada parlamenta punih deset mjeseci uzima danak, a najveću cijenu plaćaju građani i investitori. Usljed političke krize budžet za 2016. godinu nije usvojen, zbog čega je opština prešla na privremeno finansiranje.

Većina

Novu većinu u Skupštini opštine Gradiška formirali su SNSD, DNS, Izvorna SDS i Narodna stranka "Radom za boljitak". Blok u kojem su SDS, PDP, NS i SP prešao u opoziciju. Opozicija ima i načelnika opštine Zorana Latinovića iz SDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana