Gradiška: Dončić ostavio samo gole zidove Grahovcu

Milan Vujić
Gradiška: Dončić ostavio samo gole zidove Grahovcu

Gradiška - Predsjednik Skupštine opštine Gradiška Uroš Grahovac, kojeg je u februaru na tu poziciju izabrala nova skupštinska većina, ušao je juče poslije nekoliko bezuspješnih pokušaja u kancelariju, ali je zatekao samo gole zidove, uz obrazloženje da je u toku krečenje.

U kancelariju je ušao iako se na zakazanoj primopredaji dužnosti od smijenjenog predsjednika Skupštine opštine Radislava Dončića nisu pojavili ni Dončić niti načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović. Grahovca su dočekala zaključana vrata, a u kancelariju je ušao u pratnji sudskog izvršioca i policije. Po nalogu postupajućeg sudije na vratima kancelarije zamijenjena je brava, a ključevi nove uručeni su Grahovcu.

- U kancelariji nismo zatekli ništa. Iznesen je sav kancelarijski namještaj. Zatekao sam samo kantu i "mačka" i dobio odgovor da prostorije navodno ponovo kreče, iako je to urađeno prije nekoliko mjeseci - istakao je Grahovac.

Zanimljivo je da u februaru nova većina nije mogla da održi sjednicu jer su se u skupštinskoj sali, koja je danima bila zaključana, iznenada pojavili moleri. Vanrednu sjednicu su zbog toga održali u Kulturnom centru i smijenili rukovodstvo parlamenta, načelnike opštinskih odjeljenja i direktore ustanova čiji je osnivač opština i njihove upravne odbore.

Sudski izvršitelj Osnovnog suda u Gradišci Predrag Grahovac pokušao je u nekoliko navrata da obavi primopredaju dužnosti između Dončića i Grahovca, ali je smijenjeni predsjednik parlamenta svaki put vješto izbjegavao da bude izvršeno sudsko rješenje pravdajući se službenim putovanjima, a odnedavno i godišnjim odmorom.

Grahovac kaže da je najvažnije da je poslije mjeseci opstrukcije ušao u službene prostorije da bi kao legalni i legitimni predsjednik Skupštine opštine mogao obavljati svoj posao.

- Žao mi je što su stanovnici Gradiške svih ovih mjeseci bili prinuđeni da prate ovakvu situaciju, iako joj ničim nisam doprinio - istakao je Grahovac.

Dončić je kazao da je na godišnjem odmoru i da će sve dalje poteze povlačiti uz konsultacije sa advokatom. Novo krečenje kancelarije pravdao je oštećenjima na zidovima.

Kako nezvanično saznajemo, Dončić bi nakon povratka sa godišnjeg odmora mogao da se nađe u novoj kancelariji u opštinskoj zgradi, koju izvršna vlast trenutno skriva od očiju javnosti. Ako se to dogodi, prvi put u istoriji opštine na posao bi dolazila dva predsjednika Skupštine opštine.

Novu većinu u gradiškom parlamentu formirali su SNSD, DNS, Narodna stranka "Radom za boljitak" i samostalni odbornici koji su istupili iz SDS-a, dok je blok predvođen SDS-om i PDP-om prešao u opoziciju. Primopredaja dužnosti, uprkos brojnim pokušajima, mjesecima nije bila obavljena jer razriješeni funkcioneri smatraju da su smijenjeni nezakonito, a blokada parlamenta je nastavljena i nakon što su sudovi utvrdili da su smjene zakonite i naložili Dončiću da ustupi fotelju Grahovcu. Okružni sud Banjaluka naložio je Dončiću još 21. maja da preda dužnost, a to je 9. juna, a potom i 9. jula učinio i Osnovni sud Gradiška. Dončić, međutim, nije ispoštovao nijedan sudski nalog da preda dužnost.

Odbornici nove skupštinske većine u Gradišci najavili su krajem jula da će podnijeti krivične prijave protiv Latinovića i Dončića zbog odbijanja primopredaje dužnosti, te da će tužbe stići i na adresu Osnovnog suda u Gradišci zbog višemjesečne opstrukcije izvršenja rješenja Okružnog suda u Banjaluci kojim je naloženo da bude obavljena primopredaja.

Zabrana za novinare

Uroš Grahovac je nakon obavljene primopredaje želio da uvede novinarske ekipe u prazne prostorije, ali ga je spriječio portir, koji novinarima nije dozvolio ulaz pravdajući zabranu naredbom Zorana Latinovića.

- Ne vidim razlog zašto bi bio zabranjen ulaz novinarima, jer za njih ne treba biti ništa skriveno. Ako treba, ići ću ja ispred vas, ali, evo, sami ste se uvjerili da ne dozvoljavaju ulaz u prazne prostorije, jer očigledno žele nešto da skriju od javnosti - rekao je Grahovac.

Pojedini opštinski službenici pratili su dešavanja iz obližnje kafane.

Neuspješne primopredaje

24. februar - Propao prvi pokušaj primopredaje dužnosti novom rukovodstvu Skupštine opštine. Grahovac rekao da će obavijestiti policiju i tužilaštvo ako im ne budu predati pečat, službena dokumentacija i sala, koji su pod ključem

9. mart - Primopredaja dužnosti nije obavljena, jer Dončić bez sudskog naloga nije želio da napusti fotelju

10. mart - Na vratima kancelarije predsjednika Skupštine dva puta mijenjana brava, a u njoj su do kraja radnog vremena ostali i Dončić i Grahovac. Na posao je prvi stigao Dončić, koji je oko podneva otišao na pauzu, pa je Grahovac iskoristio priliku i ušao u kancelariju

11. mart - Portiri u opštinskoj upravi nisu dozvolili ulaz u zgradu Grahovcu, koji je krenuo na posao

15. i 17. jul - Dončić se nije pojavio na poslu pa primopredaja nije obavljena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana