Gradiška: Dončić od smjene pobjegao na put

Milan Vujić
Gradiška: Dončić od smjene pobjegao na put

Gradiška - Primopredaja dužnosti između smijenjenog predsjednika Skupštine opštine Gradiška Radislava Dončića i novoizabranog Uroša Grahovca ni juče nije obavljena jer je Dončić bio na službenom putu.

Prema nezvaničnim informacijama, Dončić je sa načelnikom opštine Zoranom Latinovićem iznenada otputovao u Sarajevo.

Dončić, koga je sa mjesta predsjednika u februaru smijenila nova skupštinska većina i na tu funkciju imenovala Grahovca, nije ispoštovao nalog Osnovnog suda u Gradišci da do 15. jula preda dužnost. Sudija Osnovnog suda Predrag Grahovac za sutra je zakazao novi pokušaj primopredaje dužnosti, ali uz asistenciju policije.

Grahovac je istakao da ponašanje ljudi koji vode opštinu prevazilazi svaku mjeru. Dodao je da oni nemaju sluha za stanovnike koji su ugroženi zbog blokade opštinske vlasti. Grahovac je rekao da zbog toga odlaze i investitori, a jedan od njih je italijanska "Industrija monouso BH" koja je zbog nemogućnosti pokretanja proizvodnje u gradiškoj Agroindustrijskoj zoni otišla u Laktaše.

- Raduje me činjenica da je investitor ostao u RS, ali ne i to što su predstavnici opštine toliko neodgovorni da puste investitora koji hoće da uloži 30 miliona maraka i zaposli 300 ljudi. Latinović im je rekao: "Znate, dođite dogodine, ali ovo neće biti završeno ni za godinu. Hajte vi tražite neku drugu stranu". Kakav je to načelnik - pita se Grahovac.

On je demantovao izjave Radislava Dončića da je u srodstvu sa sudijom Osnovnog suda u Gradišci Predragom Grahovcem.

- Kroz ovaj slučaj smo se prvi put vidjeli i upoznali - istakao je Grahovac.

Dončić i Latinović juče nisu odgovarali na naše telefonske pozive. Dončić je u izjavi Srni ustvrdio da ni on ni njegov pravnik nisu obaviješteni da je trebalo da bude izvršena primopredaja.

Nova skupštinska većina smijenila je 23. februara rukovodstvo parlamenta, načelnike opštinskih odjeljenja i direktore ustanova čiji je osnivač opština i njihove upravne odbore. Novu većinu formirali su SNSD, DNS, Narodna stranka "Radom za boljitak" i samostalni odbornici koji su istupili iz SDS-a, dok je blok predvođen SDS-om i PDP-om prešao u opoziciju. Primopredaja dužnosti, uprkos brojnim pokušajima, nije obavljena jer razriješeni funkcioneri smatraju da su smijenjeni nezakonito, a blokada parlamenta je nastavljena i nakon što su sudovi utvrdili da su smjene zakonite i naložili Dončiću da ustupi fotelju Grahovcu.

Ugovor

Opština Laktaši potpisala je juče ugovor sa preduzećem "Industrija monouso BH" iz Italije o kupoprodaji dva hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Aleksandrovac. Načelnik Laktaša Miroslav Kodžoman rekao je da će Italijani graditi objekat za proizvodnju plastične ambalaže i da će kupiti još tri hektara zemljišta na kojem će graditi još tri objekta.

- Prvo smo izabrali lokaciju u Novoj Topoli kod Gradiške, ali tamo mnogo duže traje proces administracije i realizacije poslova - rekao je predstavnik italijanskog preduzeća Masimo Januci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana