Gradiška dobija "novo lice" (FOTO)

Milan Vujić
Gradiška dobija "novo lice" (FOTO)

GRADIŠKA - U okviru međunarodne manifestacije "Dani Nikole Tesle" koja je održana u Beogradu odlučeno je da naredna statua Nikole Tesle krasi grad Gradišku.

Prema riječima gradskog menadžera grada Gradiška, Bojana Vujinovića, pored statue planirana je i izgradnja Kinetičkog parka.

-Kinetički park biće smješten u neposrednoj blizini dvorane Arena Gradiška, odnosno preko puta Motoričkog parka. Sadržaji koji su planirani u parku biće vezani za rad i izume Nikole Tesle. Zanimljivo je što će se na bisti između Teslinog štapa i kugle generatora pojavljivati munje na svakih sat vremena - pojašnjava Vujinović.

On je naveo da će statua biti visine 2.4 metra i rad je vajara Bojana Mikulića, koji radi za Teslinu naučnu fondaciju na izradi bista posvećenih ovom velikom srpskom i svjetskom naučniku.

U Gradišci, prema riječima Vujinovića, pored ovog projekta u toku je još jedan infrastrukturni projekat, a riječ je o adaptaciji Trga jevrejskih stradanja i ulica Petra Misimovića i Miloša Obilića.

-U posljednjih nekoliko godina imamo i potrebu, ali i namjeru da obnavljamo stare trgove - rekao je Vujinović koji je podsjetio da je u pripremi i obnova trgova unutar Srpske varoši koja se nalazi neposredno uz hram Pokrova Presvete Bogorodice.

Projekat adaptacije spomenika i izgradnje Trga Jevrejskih stradanja, Grad Gradiška realizuje u saradnji sa potpredsjednikom Republike Srpske Davorom Pranjićem.

Vrijednost projekta je 724 000 KM, od čeka su 636.000 KM sredstva Grada, a 88.000 KM izdvojiće Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana