Gradiška: Čvrsta većina iza načelnika Adžića

Milan Vujić
Gradiška: Čvrsta većina iza načelnika Adžića

Gradiška - Odborničke mandate u Skupštini opštine Gradiška, koja je u ovom sazivu dugo bila u političkoj blokadi, osvojilo je osam stranaka i predstavnik nacionalnih manjina, a novoizabrani načelnik Zoran Adžić iz SNSD-a može računati na čvrstu većinu.

Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, sa svih  obrađenih redovnih biračkih mjesta, njih 91, ulazak u parlament obezbijedili su SNSD, SDS, PDP, koalicija "Izvor", DNS, NS, SP i NDP. Među 31 odbornikom najviše će ih biti iz SNSD-a - deset. Njihovi partneri u skupštinskoj većini biće po tri odbornika DNS-a i koalicije "Izvor" i dvoje socijalista. U opoziciji će, po svemu sudeći, naredne četiri godine biti pet odbornika SDS-a, četiri PDP-a, dva NS-a, jedan NDP-a i predstavnik romske nacionalne manjine.

Adžić, koji je i predsjednik gradiškog SNSD-a, kaže da je zadovoljan izbornim rezultatima, naglasivši da je stranka pokazala jačinu, a birači prepoznali plan i program razvoja koji je prezentovao SNSD.

- Planiramo da ćemo imati skupštinsku većinu sa 18 odbornika koju će činiti SNSD, DNS, SP i koalicija "Izvor". Budući odbornici SNSD-a koji će zastupati interese građana su mladi i školovani ljudi: ekonomisti, pravnici, ljekari, magistri poljoprivrede, a među njima su i dva doktora nauka - istakao je Adžić i dodao da će poslije preuzimanja dužnosti obaviti inventuru, ali i povući prvi potez obećan biračima i smanjiti plate funkcionerima u opštini.

Mandate sa liste SNSD-a osvojili su Milenko Pavlović, Zvjezdan Panić, Bojan Vujanović, Željko Sladojević, Tomislav Kovačević, Ranka Perić-Romić, Novo Milanović, Marko Šukalo, Igor Marčeta i Dušan Ristić.

Opozicioni SDS imaće dva odbornika manje nego u prethodnom sazivu, a mandate su osvojili Đorđo Krčmar, Vanja Stojnić, Saša Lazić, Vujadin Miljić i Mirko Samardžija. S obzirom na to da će Krčmar zadržati poziciju poslanika u Parlamentu BiH, umjesto njega u lokalni parlament ulazi Ljubiša Igumanović.

- Volja naroda se treba poštovati. Članstvo je dobro radilo na terenu, ali očigledno da su se udari na SDS, koji su se dešavali, odrazili na izborni rezultat - rekao je Krčmar koji je podsjetio da je, uprkos tome, SDS druga po jačini stranka u Gradišci.

Treći po snazi je PDP, a odborničke mandate su izborili Milan Švraka, Radislav Dončić, Goran Bjelić i Branislav Mrakić. Švraka će zadržati poslanički mandat u Narodnoj skupštini RS pa umjesto njega u gradiški parlament ulazi Snježana Gvozden. DNS je popravio rezultat i sa jednog skočio na tri mandata, a osvojili su ih Vladimir Janković, Dane Malešević i Dragan Blagojević. Umjesto ministra prosvjete i kulture RS Maleševića mandat će preuzeti Davor Glišić.

Identičan broj mandata ima i koalicija "Izvor", a stolice u parlamentu izborili su Slavko Dunjić, Tihomir Mihajlović i Dušan Kočić. Umjesto Dunjića i Mihajlovića mandate će najvjerovatnije preuzeti Mirjana Dakić i Predrag Ljubičić.

Sa liste NS-a mandate su osvojili Goran Đorđić i Nikola Soldatić, ali će u parlament Mirko Pisarić jer je Đorđić narodni poslanik. SP će predstavljati Ljiljana Gvozden i Darko Desančić, NDP Boban Mandić, a nacionalne manjine Saša Mašić.

Mandati u Skupštini opštine

SNSD 10

SDS 5

PDP 4

"Izvor" 3

DNS 3

NS 2

SP 2

NDP 1

Manjine 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana