Grad Trebinje dobija prvu zvaničnu monografiju

Srna
Foto: Srna

TREBINjE- Monografija "Trebinje - moj grad", na oko 380 stranica donosi priču o Trebinju - istoriji, značajnim ličnostima, razvoju i perspektivama grada, a izlazi na srpskom jeziku, na ćirilici, te u engleskom prevodu.

Monografija je luksuzno opremljena, sa koricama rađenim u zlatotisku, modernog dizajna i visokog kvaliteta tekstova i fotografija.

Na ekskluzivnom izdanju duže od godinu i po dana radilo je više od 30 autora i priređivača, fotografa, prevodilavaca, lektora i grafičkih dizajnera.

Na zvaničnom sajtu grada Trebinja navedeno je da je priča o Trebinju organizovana u tematske cjeline: "Kulturno-istorijsko nasljeđe", "Grad umjetnika", "Sport", "Prirodno blago", "Ljudi i običaji", "Privreda", "Novo doba", "Gastronomija" i "Život kroz fotografiju", koje su priredili stručni saradnici i novinari iz tog grada.

Monografija donosi i životopise zaslužnih Trebinjaca - Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, vojvode Luke Vukalovića, arhimandrita Nićifora Dučića, Mića Ljubibratića, Luke Ćelovića, Jovana Dučića, Atanasija Popovića i Čeda Kapora.

Tekstualni dio monografije čine i autorski prilozi o Trebinju, koje potpisuju gradonačelnik Mirko Ćurić, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Parežanin, umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije i poznati scenarista Feđa Isović.

Za potrebe monografije snimljeno je više od 1.500 fotografija, od kojih je za opremu izdanja izabrano više od 300, među kojima su i do sada nepublikovane istorijske fotografije grada, koje su tek rijetki građani imali priliku da pogledaju.

Izdavač monografije je grad Trebinje, a urednik Božo Morić.

Izgradu monografije su pomogli "Elektroprivreda Republike Srpske", Turistička organizacija grada Trebinja, "Hidroelektrane na Trebišnjici" i "Vodovod" Trebinje.

Prvo izdanje monografije "Trebinje - moj grad" u tiražu od 300 primjeraka neće biti komercijalno i služiće isključivo kao poklon, za potrebe Gradske uprave, njenih ustanova i preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana