Grad pričinio veliku štetu u Milićima, oštećeni automobili, stradali malinjaci i usjevi

Srna
Grad pričinio veliku štetu u Milićima, oštećeni automobili, stradali malinjaci i usjevi

MILIĆI- Nevrijeme koje je juče pogodilo Miliće najviše štete pričinilo je poljoprivrednim domaćinstvima i putnoj infrastrukturi, a oštećen je i veliki broj automobila u centru ovog mjesta, rekao je Srni načelnik opštine Marko Savić.

-Milićki vatrogasci i komunalno preduzeće uklanjaju drveće koje je palo na automobile i lokalne puteve da bi se saobraćaj normalno odvijao - rekao je Savić.

On je dodao da je bio u prekidu put prema naseljima Rajići, Lukić Polje i Derventa.

- Ekipe će i dalje biti na terenu da bi mogle urgentno da djeluju kada je u pitanju prohodnost puteva - naveo je Savić.

Milićki malinari prijavljuju da je snažno nevrijeme praćeno pljuskom i gradom pričinilo nesagledive posljedice na malinjacima i da je šteta ogromna.

Milovan Vidović rekao je Srni da je ovakvo nevrijeme nezapamćeno u Milićima i da su mu stradali malinjak i poljoprivredni usjevi na imanju u naselju Rajići.

-Četiri dunuma malina, sav trud, rad, ulaganja, otišli su za dva sata, ali samo da je živa glava i da budemo zdravi, valjda ćemo štetu nadoknaditi - rekao je Vidović.

FORMIRANE DVIJE KOMISIJE ZA PROCJENU ŠTETE

 U Milićima je formirana jedna komisija za procjenu štete nastale na infrastrukturi usljed jučerašnjeg nevremena i druga za procjenu štete u poljoprivredi, prvenstveno malinarstvu, rekao je Srni načelnik Milića Marko Savić.

On je rekao da će komisije raditi i u dane vikenda da bi što prije utvrdile stanje na terenu, te dodao da su otvorene dvije telefonske linije za prijavu štete - za poljoprivredu na broj 056/745-521, a za infrastrukturu na 056/745-530.

"Važno je da svi koji prijavljuju štetu ostave lične podatke, navedu površinu zemljišta i lokaciju gdje je šteta načinjena, a komisija će radom na terenu izvršiti detaljnije evidentiranje. Biće prikupljeni podaci u saradnji sa predsjednicima mjesnih zajednica da bismo lakše utvrdili pravo stanje", naveo je Savić.

On je najavio da će kontaktirati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da bi dobili pomoć u ublažavanju štete.

Savić je napomenuo da protivgradna zaštita na ovom području juče nije učestvovala jer nije imala dozvolu za djelovanje zbog avionskog saobraćaja, što je dodatno otežalo situaciju.

"Osim policije, komunalnog preduzeća i vatrogasaca, preduzeća sa kojima imamo ugovore, na sanaciji štete na putnoj infrastrukturi radiće i milićko preduzeće Gramel", naveo je Savić.

On je podsjetio da je pričinjena i šteta na javnim objektima, ali u manjem obimu.

"U Centru za socijalni rad voda je prodrla u objekat, ali to je sve manja šteta u odnosu na onu u poljoprivredi. Na terenu ćemo vidjeti da li ima još ustanova koje su ugrožene i šta možemo učiniti", rekao je Savić.

 Jako nevrijeme praćeno grmljavinom, kišom i gradom pogodilo je juče Miliće, a u pojedinim dijelovima opštine bilo je prekida u snabdijevanju električnom energijom, kao i telefonskih veza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana