Grad pokosio pšenicu

Milan Vujić
Grad pokosio pšenicu

Gradiška - Ratari privode kraju žetvu pšenice na području Lijevče polja, a i prije njenog završetka kažu da će u ambarima biti bar za petinu manje žita nego poslije prošlogodišnje žetve.

Prema prvim procjenama, prinosi dostižu od tri do četiri tone po hektaru, kvalitet pšenice je relativno dobar, ali na parcelama koje su proljetos pogođene gradom prinosi su veoma slabi. Majsko gradonosno nevrijeme pogodilo je 727 hektara pod žitaricama, a šteta je procijenjena na 647.827 maraka. U jesenjoj sjetvi, koja je kasnila takođe zbog vremenskih neprilika, pšenica je zasijana na oko 3.000 hektara.

- Na većini parcela primijenjena je kompletna agrotehnika, kvalitet zrna je dobar, ali su prinosi znatno lošiji od prošlogodišnjih. Na to je najviše uticalo majsko olujno nevrijeme - kaže poljoprivrednik iz Kosjerova Darko Sekimić koji je zasijao pšenicu na 60 hektara.

Prema njegovim riječima, sjetva je bila veoma teška jer su parcele bile natopljene, a sav trud ratara uništio je grad.

- Prinosi variraju od parcele do parcele, a posebno su umanjeni na parcelama koje su pogođene gradom - rekao je Sekimić.

Farmer iz Trošelja Savo Radivojac kaže da mu je na parceli od 20 hektara pšenicu pokosio led.

- Prinos je jako mali, nekih od dvije do tri tone po hektaru, ako bude i toliko. Međutim, na ostalim parcelama prinos je solidan - istakao je Radivojac.

Sekimić kaže da otkupna cijena pšenice još nije dogovorena, ali je izrazio zadovoljstvo zbog subvencija Ministarstva poljoprivrede RS koje će iznositi pet feninga po kilogramu otkupljene pšenice i 125 KM po zasijanom hektaru. Gradiški ratari smatraju da bi otkupna cijena pšenice trebalo da bude veća od prošlogodišnje kada je iznosila od 32 do 33 feninga po kilogramu.

- Prinuđeni smo da pšenicu uskladištimo dok ne bude definisana otkupna cijena - kazao je Radivojac.

Kombajni

Na području Gradiške, Laktaša i Srpca za žetvu je bilo angažovano oko 150 kombajna. Kombajner Saša Kaiš kaže da je zahvaljujući subvencijama resornog ministarstva nabavljeno dosta novih mašina.

- Situacija je prilično dobra, uglavnom svi imamo nove mašine, što je nekim dijelom olakšalo obavljanje posla, jer se mašine ne kvare - kazao je Kaiš.

 

Šteta od grada na žitaricama

- Pšenica - 95.000 KM  

- Zob - 12.345 KM  

- Ječam - 23.334 KM  

- Ostale žitarice - 517.000 KM  

 

Subvencije za pšenicu

- 250 maraka po zasijanom hektaru

- 5 feninga po prodatom kilogramu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana