Grabovac: Institut u potpunosti zanemario traženje srpskih žrtava

Srna
Foto: RTRS

BANjALUKA- Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Brod Marko Grabovac rekao je da su porodice nezadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH na procesu traženja 40 nestalih Srba iz ove opštine.

"Nećemo odustati od toga da pronađemo sve i jedno lice srpske nacionalnosti koje je ubijeno na ovom području", rekao je Grabovac danas novinarima u Banjaluci, gdje se danas obilježava Dan poginulih i nestalih Republike Srpske.

Grabovac je ispričao da još traga za posmrtnim ostacima svoje majke koja je ubijena u Brodu tokom napada Hrvatske vojske i muslimansko-hrvatskih snaga na ovu opštinu 1992. godine, te da je posmrtne ostatke svoga brata pronašao u masovnoj grobnici u muslimanskom groblju.

On je rekao da podržava stav Republičke organizacije da se radikalno rasformira Institut za nestala lica BiH ili da se ukine, a da se ovaj proces vrati u nadležnost Republike Srpske.

Grabovac kaže da je Komisija za nestala lica Republike Srpske imala dobre rezultate u svom radu na prostoru Federacije BiH i regiona, za razliku od Instituta za nestala lica BiH koji je u potpunosti zanemario traženje srpskih žrtava rata.

Rajka Ninković iz Banjaluke, supruga poginulog borca VRS na Gradačcu, rekla je novinarima da 30 godina nakon rata, još uvijek vjeruje da ima nade da pronađe makar dio posmrtnih ostataka supruga kako bi ih dostojanstveno sahranila.

Ninkovićeva je istakla da su porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nezadoljne radom Instituta za nestala lica BiH na procesu traženja nestalih srpskih vojnika i civila, jer institucije na nivou BiH zadužene za ovaj proces više ne vode računa o porodicama nestalih i srpskim žrtavama rata.

"Srpske porodice bi same i pojedinačno uradile više na pronalasku naših najmilijih da smo imali uslove i sredstva koja sada ima Institut za nestala lica BiH", poručila je Ninkovićeva.

Povodom obilježavanja Dana poginulih i nestalih Republike Srpske danas je služen parastos u Hramu Hrista Spasitelja, te položeni vijenci i ruže na groblju "Sveti Pantelija" i spomen-kosturnici na Novom groblju u Banjaluci.

Vijenac su položile delegacije republičke i banjalučke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Ruže su položile delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, Grada Banjaluka, te predstavnici opštinskih i gradskih organizacija porodica poginulih i nestalih iz Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana