Gorica Arbinja Gladanac i Mirna Erić najvrednije čitateljke biblioteke u Rogatici

Sreten Mitrović
Gorica Arbinja Gladanac i Mirna Erić najvrednije čitateljke biblioteke u Rogatici

ROGATICA - Za knjigu se često kaže da je čovjekov najbolji prijatelj, a s tim su i te kako saglasne Rogatičanke Gorica Arbinja Gladanac i Mirna Erić koje su proglašene za najvrednije čitateljke u toj opštini.

Već je postala tradicija da se u organizaciji Narodne biblioteke uz podršku opštine održavaju “Dani Vojislava Lubarde” u znak sjećanja na ovog velikana srpskog književnog stvaralaštva koji je rođen u Rogatici i čije ime nosi ova kulturna ustanova.

Jedna od manifestacija koje se tim povodom održavaju je i proglašavanje najvrednijih čitalaca, a ove godine među odraslima to priznanje pripalo je Gorici Arbinja Gladanac, a iz reda “malih” obožavalaca pisane riječi Mirni Erić.

Gorica koja je po zanimanju ekonomski tehničar nije zaposlena i kada obavi kućne poslove i obaveze oko dječice, svaki slobodan trenutak koristi za čitanje.

- Čitam sve što mi dođe pod ruke, a pročitala sam 55 knjiga. Ne mogu ni kafu da popijem bez knjige, a i djecu uspavljujem uz neko lijepo štivo - kaže Gorica. Od naslova koje je u posljednju godinu dana pročitala posebno joj je, kaže, u sjećanju ostala serija knjiga Karlosa Luisa Stafora i “Dušanova kletva” autora Vanje Bulića.

Na dječijem odjeljenju rogatičke biblioteke konkurencija je bila znatno veća, a ubjedljivo najviše knjiga pročitala je Mirna Erić koja će u narednoj školskoj godini krenuti u šesti razred Osnovne škole “Sveti Sava”.

Ona je, prema evidenciji biblioteke, u posljednju godinu dana pročitala 42 knjige. Koliko je to veliki broj vidi se i po tome da je ova vrijedna djevojčica jedna od najboljih igračica u stonoteniserskom klubu u Rogatici i uz sve to odličan je đak, a sve češće pomaže majci u obavljanju kućnih poslova.

- Nju ne zanimaju samo knjige dječijeg uzrasta, nego sve češće poseže i za ozbiljnijim izdanjima - kaže direktorka biblioteke Nada Radulović.

Mirnin tata Rade, kaže da je ona počela čitati već sa četiri godine i od tada je najmlađi član biblioteke u Rogatici.

- Slova je naučila dvije godine prije starijeg brata Pavla. Ona čita kad god ima malo slobodnog vremena, a sa knjigom ide i na spavanje. Ne interesuju je mnogo telefon, igre i “Fejsbuk” - priča ponosni otac, ističući da u rukama svoje kćerke sve češće vidi knjige namijenjene starijim generacijama.

Rekordan broj naslova

U biblioteci se nadaju da će javna priznanja uz simbolične nagrade, pospiješiti interes za čitanjem knjiga i dobiti još mnogo novih čitalaca iz svih kategorija stanovništva.

- Vrata biblioteke su širom otvorena, a iz dana u dan imamo sve više knjiga. Uskoro će ih biti i do 40.000, što Rogatica nikad nije imala - kazali su u biblioteci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana