Goran Stojanović, budući ljekar iz Bratunca za “Glas”: Naspram Srpske Amerika nije ni opcija

Milijana Latinović
Goran Stojanović, budući ljekar iz Bratunca za “Glas”: Naspram Srpske Amerika nije ni opcija

BRATUNAC - Ljubav prema medicini, zapisana u genima, odvela je studenta šeste godine Medicinskog fakulteta u Foči Gorana Stojanovića na praksu preko okeana, gdje mu je ponuđen i posao, ali on sebe po završetku studija ipak vidi u bijelom mantilu u Srpskoj, a šansu da znanje primjenjuje ovdje pružiće mu bolnica u Zvorniku.

Prvobitna želja Stojanovića bila je da studira farmaciju, ali je nakon razgovora sa jednom doktoricom promijenio mišljenje i upisao se na medicinu. Vrijeme je pokazalo, dodaje Goran za “Glas Srpske”, da nije pogriješio pri izboru. Budućeg ljekara iz Bratunca od oktobra očekuju nove lekcije i ispiti koje će, nada se, uspješno savladati kao i sve do sada. Po povratku sa šestosedmične prakse u Mičigenu u SAD Gorana je dočekala ponuda zvorničke bolnice.

A sve je počelo tako što je ovaj mladić već tri godine jedan od stipendista Fondacije “Jericho” koja stipendira studente iz BiH i stimuliše ih da ostanu u svojoj zemlji. Pozvali su ga u Mičigen, gdje je u Klinici za hitno zbrinjavanje pacijenata odradio praksu. 

- Vidio sam kako funkcioniše malo drugačiji sistem zdravstva, naučio mnogo. Iskustvo je neprocjenjivo. Tamošnji ljekari su me uključivali u rad koliko je bilo moguće. Mojoj generaciji je “kovid” donekle uskratio praksu ovdje, ali sam dobar dio naučio u Americi - ispričao je Goran ističući da se utisci još nisu slegli.

Od čelnika klinike “Spectrum Health Butternjorth” dobio je poziv da po završetku studija dođe i bude ljekar u mičigenskoj klinici. Uprkos otvorenim vratima preko okeana, Goran smatra da je za sada njegovo mjesto u njegovoj Republici.

- Rekli su mi, ako ikada budem imao želju da radim u Americi, da im se javim. Hvala im na tome, ali ja zaista želim da ostanem ovdje. Odlazak trenutno nije opcija za mene - kazao je budući ljekar iz Bratunca.

Goranu je na neki način medicina zapisana u genima. Njegov otac je već dvadesetak godina zaposlen u Higijensko-epidemiološkoj službi u srebreničkom Domu zdravlja, a osim toga, i stric mu je medicinar.

Nakon što uzme diplomu u ruke, Goran sebe vidi kao dio tima zvorničke bolnice, a na to računa i direktor te zdravstvene ustanove Ivan Popović.

- Kada sam pročitao priču o mladom ljekaru koji je odbio ponudu iz Amerike sa željom da ostane u Srpskoj, pozvao sam ga i sa zadovoljstvom smo razgovarali. S obzirom na to da je porijeklom iz naše regije, obećali smo mu posao nakon što položi sve ispite, a vjerujem da će i to sve ići odlično, kao i do sada. Riječ je o veoma dobrom i vrijednom mladiću - rekao je za “Glas” Popović izrazivši nadu da će već u septembru iduće godine Goran biti dio tima zvorničke bolnice.

Specijalizacija

Goran Stojanović je kazao da se još nije definitivno opredijelio za granu medicine kojom želi da se bavi.

- Razmišljam o urgentnoj medicini i neurologiji, pa vidjećemo kuda će me put odvesti - rekao je Goran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana