Golić: Stanarima potrebni vatrogasna služba i dom zdravlja

Srna
Golić: Stanarima potrebni vatrogasna služba i dom zdravlja

Stanari - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ocijenila je da je, iako Stanari kao najmlađa opština u Srpskoj svakim danom napreduju, potrebno uraditi mnogo toga, od vatrogasne službe, civilne zaštite, do doma zdravlja.

Golićeva je rekla da su u toku razgovori predstavnika opštine sa Rudnikom i Termoelektranom "Stanari" da opštini bude ustupljen prostor bivšeg rudnika kako bi bile smještene potrebne organizacije.

Ona je novinarima nakon sastanka sa načelnikom opštine Stanari Dušanom Panićem izjavila da ova opština postoji 20 mjeseci, ima 30 zaposlenih, planiran budžet za sljedeću godinu od 8,9 miliona KM, a više od 70 odsto izvornih prihoda opštine dolazi po osnovu davanja i prihoda od Rudnika i Termoelektrane "Stanari".

Golićeva je dodala da je sa područja ove opštine u Rudniku zaposleno više od 500 građana, što mnogo znači ovoj mladoj opštini.

Prema njenim riječima, tokom sastanka bilo je riječi i o načinu podjele između Stanara i Doboja jer su novim Zakonom o lokalnoj samoupravi stvorene pravne mogućnosti da bilans bude završen.

"Razgovarali smo i o postupku legalizacije, u prvoj zoni opštine više nema nijedan bespravno sagrađen objekat, ali ih ima u ruralnom dijelu, te smo sugerisali da povedu kampanju kako bi građani sa bespravno izgrađenim objektima jednim rješenjem mogli dobiti i građevinsku dozvolu i da legalizuju svoj objekat zbog pogodnosti do kraja godine", pojasnila je Golićeva.

Ona je istakla da bi Stanari do februara sljedeće godine trebalo da usvoje prostorni plan, kao osnovni strateški dokument ove opštine.

"Kada je riječ o imovinsko-pravnim odnosima, tamo gdje je sagrađen objekat Termoelektrane žStanariž savjestan investitor je na osnovu eksproprijacije ušao u posjed i izgradio objekat", dodala je Golićeva.

Panić je ocijenio da opština svakim danom napreduje u interesu građana.

On je dodao da okosnicu razvoja opštine čini Rudnik i Termoelektrana "Stanari", a stečena sredstva koristiće se za kapitalne investicije i razvoj.

"Naš razvoj biće usmjeren ka realnom sektoru, otvaranju malih i srednjih preduzeća. Do kraja godine planiramo da riješimo sve probleme sa zemljištem kako bismo ga ponudili investiorima", istakao je Panić i dodao da opština planira da riješi i pitanje vodosnabdijevanja ruralnih područja, a u toku naredne godine i da se priključi na auto-put Doboj-Prnjavor.

Panić je ocijenio da je podjela sa opštinom Doboj mučno pitanje, te dodao da je opština Stanari uradila sve što je zakon propisao, ali da nisu naišli na razumijevanje Doboja, te da bi sa komisijom koju formira Vlada Srpske trebalo da se ide u razgraničenje.

Načelnik opštine Stanari je pojasnio da su sporna sredstva od 6,5 miliona KM koja Doboj duguje Stanarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana