Godišnjica formiranja Prve srbačke lake pješadijske brigade: Viteštvom odbranili kućni prag

D. J.
Godišnjica formiranja Prve srbačke lake pješadijske brigade: Viteštvom odbranili kućni prag

SRBAC - Prva srbačka laka pješadijska brigada bila je vojna jedinica časnih i odvažnih ljudi koji nisu išli u rat da osvajaju tuđe teritorije, već da se viteški bore kako bi odbranili svoje porodice i kućni prag.

Ovo je izjavio ratni načelnik štaba Sveto Stojaković na trodnevnoj manifestaciji obilježavanja 30. godišnjice formiranja srbačke brigade koja je juče završena svečanom povorkom i parastosom za poginule borce na gradskom trgu. Stojaković je rekao da je 3.338 boraca ove brigade prošlo sva najvažnija ratišta, od čega je njih 66 stradalo, 488 je ranjeno, a deset ih se vode kao nestali.

- Brigada je prvi put postrojena 7. juna 1992. godine na fudbalskom igralištu u Malim Sitnešima od strane legendarnog komandanta Prvog krajiškog korpusa Momira Talića, a na težak i mukotrpan ratni put krenula je pod komandom pukovnika Miodraga Suvajca. Uspješno je izvršavala sve borbene zadatke i ulivala sigurnost među lokalnim stanovništvom na svim ratištima - rekao je Stojaković.

Potpukovnik Vićo Kovačević rekao je da je srbačka brigada poštovala principe međunarodnog ratnog prava i nikada se nije ogriješila o njih, a za ratne zasluge je odlikovana ordenom Petra Mrkonjića.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, koji je takođe bio pripadnik ove brigade, rekao je da su srbački borci bili oličenje istinske hrabrosti i odvažnosti jer se nijednog trenutka nisu bojali za svoje živote, već isključivo za živote članova svoje porodice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana