GO Ujedinjene Srpske Banjaluka: Rješavati probleme višečlanih porodica

Srna
GO Ujedinjene Srpske Banjaluka: Rješavati probleme višečlanih porodica

Banjaluka - Članovi Gradskog odbora Ujedinjene Srpske u Banjaluci poručili su na danas da su nezaposlenost, stambena nezbrinutost, neuključivanje djece u vannastavne aktivnosti i nedostatak smještaja u vrtiće najveći problemi višečlanih porodica u Banjaluci, te da će se zalagati za njihovo rješavanje.

Šef za strategiju razvoja grada Banjaluka pri Ujedinjenoj Srpskoj Tatjana Vučić Rogić istakla je na konferenciji na novinare da se pomoć zapošljavanju i samozapošljavanju ovih porodica može dati kroz podršku porodičnom preduzetništvu.

"Mnogo porodica sa četvoro i više djece ima poljoprivredna gazdinstva. Dajući im podsticaje ne bismo pravili trošak gradu Banjaluka već obrnuto. Te porodice bi kroz samozapošljavanje prijavljivale svoja preduzeća i gazdinstva, plaćala poreze i doprinose, a to bi se vraćalo u budžet grada", rekla je Vučićeva, koja je kandidat za odbornika ove stranke na lokalnim izborima.

Ona je na osnovu četvorogodišnjeg Strateškog plana razvoja Banjaluke Ujedinjene Srpske navela da im je namjera da realizuju i druge podsticaje višečlanim porodicama poput oslobađanja od plaćanja parkinga na javnim površinama, omogućavanje besplatnih karata za prevoz djeci, kao i plaćanje članarine u sportskim klubovima, kulturno-umjetničkim društvima i kursevima stranih jezika.

Član Udruženja višečlanih porodica "Četiri plus" iz Banjaluke Sanja Topić je naglasila da je među 600 višečlanih porodica iz Banjaluke više od pola stambeno nezbrinuto.

"Želimo da djeca iz višečlanih porodica imaju besplatan vrtić i hoćemo da se pokrene inicijativa da se u tu akciju uključe i privatni vrtići", rekla je Topićeva, koja je kandidat za odbornika ispred Ujedinjene Srpske.

Potpredsjednik stranke Natalija Trivić naglasila je da će Ujedinjena Srpska i dalje ozbiljno raditi na unapređenju pronatalitetne politike u Banjaluci, istakavši da su u proteklom periodu realizovali inicijativu da svaka majka po jednom rođenom djetetu dobije godinu staža u radnoj knjižici.

"Tu je i naša podrška inicijativi da se objavi javni registar već osuđenih pedofila sa ciljem prevencije i jačanja kaznene politike u toj oblasti", navela je Trivićeva.

Iz Ujedinjene Srpske poručuju da će se zalagati za rješavanje problema smještaja u vrtiće na nivou grada, kako višečlanih, tako i ostalih porodica, te da treba izjednačiti cijene smještaja u privatnim i državnim vrtićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana