GO SNSD: Katastrofalna situacija u Bijeljini

Srna
GO SNSD: Katastrofalna situacija u Bijeljini

Bijeljina - Potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina Dragan Knežević kaže da je trenutna politička i ekonomska situacija u gradu loša, čak "katastrofalna", te da privredni subjekti, posebno Banja Dvorovi, u posljednjih 10 godina propadaju.

Knežević, koji je i odbornik SNSD-a, najveće opozicione partije u Skupštini grada, ističe da je jasno da se Banja Dvorovi nalazi na ivici propasti, da su dugovanja ove ustanove dostigla i dva miliona KM, a da turističkih posjeta skoro i nema.


"Novo rukovodstvo Banje ima namjeru da otpusti polovinu radnika, Banja propada u posljednjih 10 godina, a najodgovorniji za takvo stanje je gradonačelnik Mićo Mićić", rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

On kao najveće dostignuće gradonačelnika, kada je riječ o ovoj ustanovi, navodi da je htio Banju Dvorovi na nezakonit način pretvoriti u zatvoreno društvo, gdje bi on bio jedini pregovarač pri prodaji.

"Banja ne pripada političarima, nju su stvarali građani, mještani Dvorova, a prodati je na ovakav način nikako ne ide u prilog stanovnicima Dvorova, Bijeljine i cijele Semberije", rekao je Knežević.

On se osvrnuo i na rad "Vodovoda i kanalizacije" za koje kaže da je u velikoj dubiozi, da plate radnicima kasne i nekoliko mjeseci, te da se preduzeće konstantno zadužuje, uglavnom za isplatu plata.

"Treba podsjetiti da i dalje pijemo najskuplju vodu u regionu. Ipak, ključni problem ovog preduzeća je neplansko partijsko zapošljavanje ljudi koji su, uglavnom, kadar SDS-a i PDP-a", rekao je Knežević.

On navodi da je posljednji "šok za građane" bilo uvećanje taksi na brojila i hidrante, što će, kaže Knežević, od građana dodatno uzeti pola miliona KM.

Osvrćući se na rad Javne zdravstvene ustanove Apoteka "Semberija", Knežević je naglasio da je potpuno upropaštena, pa onda prodata privatnoj firmi.

"Dug iznosi skoro pet miliona KM. S druge strane, svjedoci smo da privatne apoteke u gradu niču kao pečurke poslije kiše". Rukovodstvo apoteke žSemberijaž je sve uspjelo da upropasti", rekao je Knežević.

Sekretar Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina Slaviša Mastilo kaže da je zaduživanje na svakoj sjednici Skupštine grada "postalo praksa".

"Prvo je bilo refinasiranje duga od 15,9 miliona KM, da bi se na februarskoj sjednici Gradske skupštine odlučili za kredit od četiri miliona KM. Na posljednjoj sjednici donesena je odluka da se Grad zaduži za još 600.000 KM kako bi se isplatio dug poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Mastilo.

Prema njegovim riječima, SNSD podržava izmirivanje obaveza, što je trebalo činiti i ranije, ali smatra da za sve ovo u budžetu ima dovoljno novca, ako se racionalno koristi.

On je kao primjer zaduživanja naveo i izgradnju zgrade Centra za socijalni rad, za šta je predviđen kredit od milion KM.

"Pri tome, gradi se zgrada od četiri sprata, od čega će Centar koristiti dva, a namjena ostalih nije poznata. Zato, umjesto kredita ta dva sprata su mogla biti prodata što bi obezbijedilo novac za završetak", smatra Mastilo.

Prema njegovim riječima, odbornike SNSD-a, kao odgovorne ljude kojima je veliki broj građana ukazao povjerenje, najviše zabrinjava što sadašnja gradska vlast predvođena SDS-om i PDP-om nema nikakvu ideju, niti plan da riješi goruće probleme u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana