Gimnazijalki iz Sokoca đačkim perom čuva ljubav prema Srbiji

Milijana Latinović
Gimnazijalki iz Sokoca đačkim perom čuva ljubav prema Srbiji

Sokolac - Srbija će uvijek biti majka, izvor i temelj. Za Srbiju kucaju naša srca, njoj hitamo i za nju se molimo.

Ovim riječima je učenica Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" u Sokocu Anđela Kovačević (19) izrazila svoju ljubav prema Srbiji i, kako kaže, braći s one strane Drine.

Njen literarni rad, pisan u formi pisma majci na temu "Šta to Srbija treba da zna o meni" izabran je među deset najboljih na konkursu koji je povodom Dana državnosti Srbije raspisao Generalni konzulat ove zemlje u saradnji sa Pedagoškim zavodom RS.

- U najtežim trenucima za naš narod, milo zvučanje crkvenih zvona je u napaćenim dušama budilo vjeru i nadu u bolje sutra. U davna vremena i naši su se preci borili za istu ovu Srbiju - napisala je ova gimnazijalka.

Ona je opisala život djevojke sa Romanije koja je školovanje nastavila u Beogradu, gdje nailazi na jezičke barijere zbog kojih se osjeća manje vrijednom među svojim narodom.

Pažljivo biranim riječima, iako tek stasala na pozornici života, Kovačevićeva kaže da rijeka Drina nije razdvojila Srbiju i RS, koje vijekovima unazad spajaju neraskidive veze.

Osim ovog teksta, Kovačevićeva je na konkurs poslala i pjesmu za koju je dobila specijalno priznanje.

- Veze između Republike Srpske i Srbije su veoma jake i u tome sam pronašla inspiraciju za pisanje. Iako sam do sada osvojila više od 10 nagrada na literarnim konkursima, ova mi posebno znači i daje vjetar u leđa da nastavim pisati i u budućnosti - rekla je Kovačevićeva.

Ljubav prema pisanoj riječi kod nje se rodila još u djetinjstvu, a uzore u književnosti pronašla je u djelima Ive Andrića, Meše Selimovića, Dostojevskog i Bulgakova.

- Čitajući knjige sazrela sam i razvila kritički odnos prema stvarnosti, a pisana riječ je najljepši način da se misli i osjećanja čuvaju od zaborava - kazala je Kovačevićeva, koja je jedan od najboljih učenika u svojoj generaciji.

O planovima za budućnost ne govori mnogo, cilj joj je da kroz nekoliko mjeseci, kada napusti đačku klupu, upiše Farmaceutski fakultet u Sarajevu jer je, osim pisane riječi, hemija još jedna njena velika ljubav.

Generalni konzulat Srbije u Banjaluci pozvao je na svečani prijem 22. februara direktora sokolačkog Srednjoškolskog centra Žarka Kovačevića, učenicu Anđelu Kovačević i njenog mentora. Njima će tom prilikom biti uručene nagrade, a nagrađenoj učenici i njenom mentoru obezbijeđen je desetodnevni boravak na Tari i u Vrnjačkoj Banji u Srbiji.

Atletika

Da je Anđela Kovačević s pravom jedna od najboljih učenica u svojoj generaciji, svjedoči njena svestranost i uspjesi na svim poljima. Pored ljubavi prema književnosti i hemiji, u svojoj biografiji zabilježila je i zavidne sportske rezultate.

- Aktivno se bavim atletikom već pet godina. Moja disciplina je bacanje koplja i trenutno imam najbolji rezultat u BiH u ovoj disciplini u kategoriji starijih juniorki - rekla je Kovačevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana