Gimnazijalka iz Banjaluke ponovo zlatna matematičarka

Milijana Latinović
Gimnazijalka iz Banjaluke ponovo zlatna matematičarka

Banjaluka - Gimnazijalka iz Banjaluke Tijana Babić osvojila je zlatnu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke koja je održana u Cirihu.

Da matematika nije bauk, proteklog vikenda je još jednom potvrdila ova učenica trećeg razreda Gimnazije koja, rješavajući matematičke "probleme", niže samo uspjehe.

Od šest postavljenih zadataka, Tijana je uspješno riješila četiri i tako osvojila 32 od ukupno 42 boda.

Njena majka Slađana Babić nam je kazala da su s velikim nestrpljenjem iščekivali da im Tijana javi konačan ishod takmičenja.

- Čuli smo se nakon što je uradila zadatke i već tada smo znali da će osvojiti najmanje srebro, ali kad nam je javila da je dobila zlatnu medalju, našoj sreći nije bilo kraja - kazala je Babićeva dodavši da Tijanu, punu pozitivnih utisaka, danas iščekuju da stigne kući.

- Prezadovoljna je organizacijom takmičenja i presrećna zbog postignutog uspjeha. To je samo još jedna potvrda da se njen rad i svakodnevno vježbanje zadataka isplatilo - rekla je Babićeva.

Takmičenje u Cirihu za Tijanu je bilo prvo ovogodišnje međunarodno nadmetanje. Slijede Balkanska olimpijada za srednjoškolce, a nakon nje, ako se plasira u tim, sljedeća stanica je Međunarodna olimpijada u Brazilu. 

Ova učenica je i redovan učesnik i u kampovima koji se organizuju za matematičare, a mnogo vremena provodi i samostalno vježbajući zadatke.

Šampionki iz RS je matematika u genima, jer i njeni roditelji i starija sestra takođe vole matematiku.

- Teško je reći na koga je talentovana, ali i njen otac i ja volimo matematiku, a prije nego se ozbiljnije počela baviti matematikom, Tijana je igrala šah, tako da je i tu dobrim dijelom razvila logiku u razmišljanju - rekla je Babićeva.

Osim vježbanja zadataka, Tijana uživa u čitanju literature, a po završetku srednje škole planira da se nastavi obrazovati u oblasti matematike ili informatike.

Tijana, o čijim uspjesima je "Glas Srpske" već pisao, ranije je kazala da za matematiku nije presudan talenat već vježbanje, te da mnoge zadatke pronalazi na internetu i tako se priprema za velika takmičenja.

Ona je 2015. godine na evropskom matematičkom kupu takođe osvojila zlato, a prošle godine u Rumuniji srebro, dok je sa Međunarodne matematičke olimpijade u Honkongu donijela bronzanu medalju.

Takmičenje

U Švajcarskoj se takmičilo 168 matematičarki iz 44 države, a podijeljeno je 16 zlatnih, 27 srebrnih, te 43 bronzane medalje. U zvaničnoj konkurenciji, međutim, bilo je 127 takmičara, jer su učenici iz vanevropskih zemalja rješavali zadatke van konkurencije.

BiH je srebro donijela Adisa Bolić iz Bihaća, dok su počasne nagrade dobile Elma Nuhanović i Lejla Skelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana