General Gracijano: Dalje jačati saradnju

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić istakao je u razgovoru sa predsjedavajućim Vojnog komiteta EU generalom Klaudijom Gracijanom da je integracija BiH u EU najvažniji prioritet spoljne politike, te da je BiH u tom smislu dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike - CSDP.

Podžić je istakao da je podrška EU od krucijalnog značaja za BiH, a posebno u domenu održavanja stabilnog i bezbjednog okruženja u okviru misije "Altea Eufor" u BiH, te izrazio nadu da će biti otvorene prilike za novu i snažniju saradnju sa institucijama EU u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

 

Na sastanku je naglašen značaj potpisanog Sporazuma između BiH i EU o uspostavljanju okvira za učešće BiH u operacijama EU za upravljanje krizama, na osnovu kojeg Oružane snage BiH učestvuju u Misiji obuke EU u Centralnoafričkoj republici (EUTM RCA) od 2017. godine u kojoj su do sada bila 24 pripadnika Oružanih snaga BiH.

 

Podžić je posebno zahvalio generalu Gracijanu za podršku koju EU i Eufor pružaju u procesu protivminskog djelovanja i obavijestio ga da su posredstvom Eufora uputili verbalnu notu visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost za pomoć procesu deminiranja iz EU Fonda za mir, dodaje se u saopštenju.

 

Podžić je ukazao na nedovoljan budžet za odbranu, što se negativno odražava na realizaciju preuzetih obaveza u vezi sa sprovođenjem aktivnosti iz dokumenta "Pregled odbrane BiH" i pokretanje procesa modernizacije Oružanih snaga BiH.

 

General Gracijano iskazao je snažnu podršku BiH i reformskim procesima, te prenio poruku podrške Savjeta Evropske unije BiH kao jedinstvenoj i suverenoj zemlji.

On je izrazio očekivanja da će se misija "Altea" u BiH nastaviti i dalje, u čemu je nezamjenjiva uloga snaga Eufora.

 

Gracijano je ohrabrio zvaničnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH da iskoriste prisustvo Eufora u BiH, te da programima obuka i vježbi dodatno ojačaju kapacitete Oružanih snaga koji će biti korišteni kako na unutrašnjem planu, tako i u misijama podrške miru u svijetu.

 

U saopštenju se dodaje da general Gracijano vodi poslove Vojnog komiteta EU i vojni je savjetnik predstavnika Unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku o svim vojnim pitanjima i predstavlja primarnu tačku kontakta sa komandantima vojnih operacija EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana