“Gastro fest” u Foči: Domaća hrana najbolji ambasador turizma

Radmila Đević
“Gastro fest” u Foči: Domaća hrana najbolji ambasador turizma

Foča - Probuđena domaća radinost, izuzetno kvalitetni proizvodi vezani uz tradiciju i recepture prenošene s koljena na koljeno, hrana za dušu, upotreba prirodnih sastojaka, ukusa i aroma koji utiču na sva čula, bilo je samo dio široke gastronomske ponude koju su u petak predstavili poljoprivredni proizvođači, pekari, ribari, planinari, pčelari sa prostora regije Gornje Podrinje i cijele Hercegovine na 12. “Gastro festu” u Foči.

Za 25 izlagača bila je to prilika da predstave najbolje na jednom mjestu. I to ne na bilo kakvom mjestu, već na neobičnom ostrvcetu Brioni, koje je jedno od posjećenijih fočanskih destinacija tokom turističke sezone.

Cilj manifestacije, koja u Foči traje više od decenije, je promocija gastro kulture kao važnog dijela ukupne turističke ponude.

- Gastro turizam je veoma bitan segment turističke ponude, a tu su i autentični proizvodi sa našeg podneblja. Domaća hrana je najbolji ambasador turizma Srpske - rekla je direktorka fočanske Turističke organizacije Ljeposava Đajić.

Autohtona hrana dominirala je na štandu restorana “Brioni”. Od domaćih proizvoda koji se uzgajaju na ekonomiji Kazneno-popravnog zavoda nastaju vrhunski specijaliteti. Godinama niko ne odolijeva njihovom svinjskom pečenju, lijepo dekorisanim i pažljivo aranžiranim mesnim i ribljim jelima. Sve to začinjeno svježim voćem i povrćem.

- Naša ponuda je dvostruka, tradicionalna jela od proizvoda sa naših farmi, a tu su i suveniri i ručni radovi osuđenih lica koji izdržavaju zatvorske kazne u KPZ Foča. Novina su domaći sirevi i dimljena prasetina. Osim toga u planu nam je dodatno uređenje Briona i obogaćivanje ponude - rekao je direktor KPZ Foča Siniša Golijanin.

Iz Hercegovine u Foču na ovogodišnjem sajmu kulinarstva stigle su smokve, visokokvalitetan med, rakija i nadaleko poznati sirevi mljekare “Pađeni”.

- Ne možemo se pohvaliti sa ovogodišnjim prinosom, bilo je dosta kišnih dana, ali nas ipak to nije spriječilo da donesemo dobar med od vrijeska. Nevesinjski med karakteriše prvo visina i stotine vrsta bilja, koje garantuju kvalitet - rekao je pčelar iz Nevesinja Rade Radovanović.

Na štandovima se našlo i punjeno prase, teletina ispod sača, drinska riba iskusnih fočanskih ribolovaca, planinarski gulaš i salate od lisičarke. Uz planinarski, posjetioci su probali i slovački gulaš, koji su pripremili članovi LOT tima iz Slovačke.

U ukusima i mirisima domaćih specijaliteta koji su se širili fočanskim Brionima uživala je i ministar trgovine i turizma Dragica Kovač.

- Svi ovi proizvođači dokaz su da Srpska može da se pohvali bogatom gastro ponudom koja je mamac za turiste iz cijelog svijeta. Ovaj kraj ima bogatu i raznovrsnu gastronomsku ponudu što je garant da može zadovoljiti i najzahtjevnije turiste - rekla je Kovačeva.

Turistička ponuda

Fočaci “Gastro festom” upotpunjuje turističku ponudu i svi predstavljaju ono čime dočekuju turiste.

- Svake godine okuplja se sve više izlagača iz različitih krajeva Srpske koji pokažu čime dočekuju goste i po čemu gosti pamte njihovu ponudu i proizvode, zato ovakve manifestacije treba njegovati i promovisati - rekao je načelnik Foče Radisav Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana