Gastro fest u Bardači: Tradicija ne smije da se ugasi

Dejan Jovičić
Gastro fest u Bardači: Tradicija ne smije da se ugasi

SRBAC - Srbačka opština već decenijama je prepoznatljiva po uzgoju ribe i proizvodnji pilećeg mesa, što su postali brendovi ove lokalne zajednice i ta tradicija ne smije da se ugasi, poručeno je sa 19. Gastro festa u Bardači koji je okupio više hiljada posjetilaca iz cijele regije.

Iako je najveći broj bardačkih jezera isušen, a umjesto ribe već godinama se uzgaja kukuruz, brojni kulinarski majstori takmičili su se u pripremanju ribljeg paprikaša i na taj način uputili apel o potrebi očuvanja ovog prirodnog rezervata.

Nataša Rakić iz pobjedničke ekipe “Šatori Rakić” iz Srpca kaže da je presudilo njeno dugogodišnje iskustvo jer se profesionalno bavi kuvanjem.

- Paprikaš sam pripremala oko tri i po sata, a kombinovala sam šarana i soma uz brojne začine i druge mirođije. Osvajala sam brojne nagrade u drugim opštinama, ali prvi put u svom Srpcu. Smatram da je prava šteta što propada ovo prirodno blago, jer je bila prava rijetkost vidjeti na jednom mjestu 12 jezera, tako da je Bardača bila poznata i u međunarodnim okvirima. Nadam se da će proizvodnja ribe jednog dana ponovo zaživjeti - rekla je Rakićeva. 

Među 50 takmičarskih ekipa iz Banjaluke, Gradiške, Prijedora, Laktaša, Srpca i drugih opština i gradova koje su u nedjelju spremale specijalitete bila je i ekipa “Nema života” iz Razboja koja je osvojila prvo mjesto u kategoriji pilećih jela sa roštilja. Kapiten ekipe Jelica Malešević kaže da su drugu godinu zaredom oduševili žiri ražnjićima sa povrćem.

- Prošle godine smo bili treći, a ove godine zasluženo prvi. Bila sam glavni kuvar i vjerujem da je sočnost piletine koju pripremam po posebnom receptu presudila kod žirija. Za mene su varjača i pregača svakodnevica, osmoro nas je u kući, od čega je troje djece i smatram da je tajna pobjede upravo u ljubavi prema kuvanju - rekla je Maleševićeva.

Među brojnim gostima “Gastro festa” bio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da podržava ideju da se na ovaj način održi tradicija ribnjaka koji je nekada ovdje funkcionisao.

Generalni sponzor manifestacije bilo je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, a prisustvovali su i ministar Denis Šulić i ministarka finansija RS Zora Vidović.

Brojni sadržaji

Na manifestaciji su održana i takmičenja u navlačenju konopca i ispijanju piva, a drugu godinu zaredom priređena je i izložba oldtajmera.  Priređen je i mini-sajam domaćih proizvoda, rukotvorina i suvenira na kojem su se predstavila udruženja žena i privredna gazdinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana