“Gadafijevo sedlo” čuva sjećanje na Borike

Sreten Mitrović
“Gadafijevo sedlo” čuva sjećanje na Borike

ROGATICA - Nekadašnja nadaleko poznata turistička destinacija Borike kod Rogatice, u koje se i ljeti i zimi rado dolazilo, a nakon odlaska sa zadovoljstvom ponovo vraćalo, posljednjih godina doživjele su pravi kolaps.

Nestale su sa svih turističkih mapa i o njima se više ne priča. Nema ih ni na lokalnom ni na širem planu. Zanimljivo, čude se Boričani, da je pustoš došla kada se najmanje očekivalo. Prije svega pitaju se kako nije opstao hotel “Borike”, koji je otvoren davne 1974. godine, a potpuno renoviran u periodu od 2012. do 2013. godine uz investiciju veću od 300.000 maraka.

Tada je hotel prekriven limenim krovom boje okolnih stoljetnih borova, rekonstruisano je ulazno stepenište uz izgradnju staze za invalide, postavljena nadstrešnica i učinjeno niz drugih inovacija u unutrašnjem dijelu hotela. Objekat se sastoji od pet trokrevetnih i devet dvokrevetnih soba, uz apartman i restoran, čiji je kapacitet 100 mjesta. Tu je i lovačka soba i sala za poslovne sastanke, velika terasa i neograničen parking prostor u bližoj i daljoj okolini hotela.

Ipak, sve je to džaba, sa sjetom pričaju Boričani. Hotel je zatvoren i bez turista koji su nekada, posebno u zimskom periodu, tražili mjesto više na koje se čekalo danima. Jer, pored svih ljepota Borike na nadmorskoj visini od 1.000 metara su oduvijek važile kao vazdušna banja za koju se tvrdilo da poboljšava krvnu sliku za samo nekoliko dana boravka i šetnje kroz prekrasne pejzaže. Uz sve to, ova destinacija je nadomak Sarajeva i Jahorine, nadomak Višegrada i njegovih znamenitosti, na jednoj strani, i Starog Broda na drugoj strani sa kojim su povezane novim putem preko Starogorskih stijena, koga je izgradilo Šumsko gazdinstvo “Sjemeć”.

Davalo je to nastavak svijetle perspektive i ne samo Borikama nego i cijelom ovom kraju i cijeloj opštini Rogatica.

- “Feler” je u tri privatizacije, koje su sve gora od gore. Trenutno se ne zna ni ko je titular hotela. Jedni kažu Mladen Stojanović iz Banjaluke i Milorad Pikula iz Nevesinja, a drugi DOO “XXX” Zorana Šljivića iz Mokrog kod Pala. Ima navodno i treći, izgleda i glavni kreditor rekonstrukcije?! Ko je da je hotelu na Borikama se ne piše dobro. “Plače” za gostima, ali i pomalo propada – pričaju, gotovo uglas, mještani ovog kraja.

Dodaju da nema armatura na kojim su bile spoljne bočne svjetiljke. Kako je u unutrašnjosti ne zna se, jer se ne može vidjeti od jakih neprozirnih zavjesa na prozorima, reče jedan Boričanin, koji zamoli da mu se ime ne navodi.

Zanimljivo je, reče ovaj Boričanin, kakva je sudbina sedla koje je uz otvaranje hotela “Borike” poklonio tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća bivše SFRJ i rogatički zet, Džemal Bijedić. Stariji Rogatičani sjećaju se da je on volio doći u Rogaticu i posebno na Borike gdje je imao velikog prijatelja, poznatog domaćina-seljaka, Jovana Balčaka iz sela Blažijevići. “Tukla” bi se pomalo rakija kruška uz borički kajmak i krompir, a nerijetko “palo” bi i po koje jagnje Jovanovo. Kao rogatički zet Džema, kako su ga zvali svi koji su ga poznavali i cijenili, bio je idejni začetnik i ktitor izgradnje boričkog hotela. Otuda i poklon sedlo koga je uz jednu posjetu Libiji dobio od bivšeg i sada pokojnog predsjednika Muamera el Gadafija kao uzdarje za poklonjenog konja arapske pasmine “Saabih” koji je rođen i odrastao u ergeli na Borikama.

Sedlo je unikatno, urađeno je od kože i čohe vezene srmom. Posljednjih dana rada hotela bilo je u dobrom stanju. Čuvano je kao relikt iz generacije u generaciju radnika hotela. Oku posjetilaca hotela i drugih znatiželjnika bilo je dostupno u centralnom dijelu restorana. Sada, istina, dodaje ovaj Boričanin, sedlo skriveno od pogleda i ne znači mnogo.

- Poslije gotovo 100 godina, nestala je i ergela, pa neka nema i sedla koje bi samo budilo nostalgiju na nekadašnja vremena – sa sjetom kazuje mještanin.

Pjesme i filmovi

Mnoge poznate ličnosti posjećivale su Borike, a posebno su oduševile Lepu Brenu, Zdravka Čolića, kao i članova “Bijelog dugmeta”, koji su zajedno sa pjesnikom Duškom Trifunovićem posjetili čuveni biser prirode.

Poznata pjesma “Požurite konji moji”, nastala je na Borikama.

Tromjesečni boravak “Bijelog dugmeta” ostao je u prijatnom sjećanju svih žitelja boričkog kraja i posebno osoblja hotela. Ostalo je zadovoljstvo koga su prenijeli na nove generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana