Gacko: Uskoro nova pijaca

Srna
Foto: Srna

GACKO- Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković potpisao je ugovor o izgradnji nove pijace u ovoj opštini, a vrijednost inesticije iznosi 540.000 KM, a sredstva će biti izdvojena iz opštinskog budžeta.

Milinković kaže da projekat podrazumijeva dio otvorenog i dio zatvorenog tipa, savremene uslove za prodaju mliječnih i drugih poljoprivrednih proizvoda, što je značajno za Gacko, budući da je u pripremi projekat brendiranja gatačkog kajmaka.

On napominje kaže da postojeća pijaca egzistira više decenija i ne zadovoljava tehničke, ni sanitarne uslove.

"Ovim projektom rješavamo više pitanja, prije svega samu pijacu, ali i uređenje centra grada. U samoj blizini postojeće pijace nalazi se crkva, a u završnoj fazi su i radovi na popločanju gradskog trga", rekao je Milinković.

Iz gatačke opštine naveli su da će objekat biti smješten u Njegoševoj ulici, u užem centru Gacka, te je prostor organizovan prema glavnim pješačkim komunikacijama i saobraćajnicama.

Prema namjeni, planirani objekat je komunalnog karaktera i služiće za potrebe zelene i robne pijace, za prodaju bilja, mlijeka i mliječnih proizvoda, meda, ribe i ostalih proizvoda, objavljeno je na sajtu opštine.

Predstavnik izvođača radova na izgradnji pijace "Astra plan" iz Brčkog Milorad Živković istakao je da su slične projekte radili u Brčkom, Bijeljini, Novom Sadu, Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

"Veliko zadovoljstvo i čast je što smo dobili povjerenje opštine Gacko za ovako važan projekat. Obećavamo da će radovi biti izvedeni u roku i u skladu sa svim tehničkim normativima i propisima", rekao je Živković.

Ukupna površina objekta iznosi oko 600 metara kvadratnih, a rok za izvođenje radova je 60 dana.

Do konačne upotrebe predviđeno je i okolno uređenje pijace i parking-prostor.

Novim objektom pijace proizvođačima će biti omogućena stalna prodaja u skladu sa zahtjevima tržišta i uz poštovanje zdravstveno-higijenskih standarada za ovu oblast.

Prostor pijace biće natkriven, a biće obezbijeđena i natkrivena mjesta za kombi-prodaju, kao i parking-prostor za kupce i posjetioce pijace.

Pijaca će imati dva ulaza i izlaza, a prostor oko pijace biće uređen i oplemenjen zelenilom.

Na ovaj način prodajna mjesta za sve proizvode biće unaprijeđena, a za prehrambene proizvode /posebno mesni i mliječni/ prodajna mjesta će biti skladu sa zdravstveno higijenskim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana