Fudbaler Stojan Čekić: Najdraži aplauzi u rodnom kraju

Dejan Jovičić
Fudbaler Stojan Čekić: Najdraži aplauzi u rodnom kraju

SRBAC - Holandija je zemlja u kojoj gradim fudbalsku karijeru i u kojoj sam stekao materijalnu sigurnost i brojne prijatelje, ali ništa se ne može mjeriti sa ljubavlju koju gajim prema Srpcu i Republici Srpskoj.

Ovo su riječi 26-godišnjeg Stojana Čekića iz Gornje Lepenice, koji igra u petom rangu takmičenja u Holandiji i najbolji je strijelac svog kluba Alfense Bojs u polusezoni sa 16 pogodaka. Ovaj mladić kaže da je imao priliku da igra na velikim stadionima pred brojnom publikom, ali da su mu draži aplauzi mještana iz rodnog sela kada dođe kući na odmor i zaigra na seoskim turnirima. Dodaje da Holandija za njega nije “obećana zemlja” već samo usputna stanica do povratka u zavičaj.

- Uslovi rada u klubu su odlični i mnogo se ulaže u infrastrukturu, a oficijelni partner nam je jedan od najboljih holandskih klubova Fejenord. Pronašao sam ovdje sreću, jer se mnogo pridaje pažnje radu sa mladima, a ja bih volio da jednog dana budem trener u omladinskoj školi. Kad se penzionišem, volio bih da na sličan način pomažem fudbalskim talentima u Srpcu - rekao je Stojan, koji iza sebe ima bogato iskustvo i više priznanja za najboljeg strijelca.

Pet godina je igrao u Njemačkoj, a svoje prve fudbalske korake napravio je u Crvenoj zemlji iz Nove Vesi i srbačkoj Slogi. Tokom karijere je imao i težak prelom noge, ali nikada se nije predavao.

- Dajem sve od sebe na zvaničnim utakmicama, ali istinske emocije se osjete tek onda kada dođem u rodno selo i zaigram sa prijateljima na mjesnim turnirima. Znalo se desiti da usred priprema dođem na nekoliko dana da vidim porodicu i prijatelje i vratim se nazad. Zov otadžbine je jači od svega - kaže Stojan.

To je potvrdio i prije nekoliko dana, kada je od Organizacionog odbora Izbora sportiste godine opštine Srbac dobio poziv da dođe da primi posebno priznanje za afirmaciju Srpca u svijetu i ostvarene rezultate u fudbalu.

- Nisam vjerovao kad sam čuo da ću biti nagrađen. Da sam dobio priznanje u Holandiji ne bih se tako obradovao. Nisam se dvoumio i uhvatio sam prvi let da dođem u Srbac i primim zahvalnicu, a već nakon dva dana sam ponovo bio na fudbalskom terenu. Uokviriću ovo priznanje, koje će u mojoj kući imati posebno mjesto - emotivan je Stojan.

Prije nekoliko mjeseci je uplovio u bračne vode sa Majom, koja je takođe porijeklom iz ovih krajeva, a gdje ća ga put dalje voditi prije nego što se ponovo skrasi u rodnom gradu, još je nepoznato.

- Dobio sam poziv iz jednog belgijskog kluba, ali za sada neću napuštati drage ljude u Holandiji, jer bi mi bilo teško, kao kada sam odlazio iz rodne kuće trbuhom za kruhom. Ali volim da putujem i bio sam početkom godine sa klubom u Maroku, gdje smo upoznavali njihov način fudbalskog rada. Svako putovanje za mene je novo iskustvo, želim da nešto naučim i tako se jednog dana ostvarim kao trener - ističe Stojan.

Oprema

Da ne zaboravlja svoje korijene Stojan Čekić pokazao je i donacijama. Srbačkoj Slogi ranije je poklonio sportski bicikl, devet lopti, opremu za trčanje, čarape, kopačke i golmanske rukavice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana