Fotografije Čelinčanina Vladimira Tadića u finalnom izboru za novi kalendar Svjetske meteorološke organizacije FOTO

Danijela Bajić
Fotografije Čelinčanina Vladimira Tadića u finalnom izboru za novi kalendar Svjetske meteorološke organizacije FOTO

ČELINAC - Krajiška polja, Bobijaško oko, Hajdučka vrata, divlji konji kraj Livna samo su neke u moru prirodnih atrakcija koje je uz pomoć aparata i oštrog oka zabilježio Vladimir Tadić iz Čelinca, a koji se posebno može pohvaliti fotografijama planina Visočice i Vlašića koje su ove godine ušle u finalni izbor za kalendar Svjetske meteorološke organizacije.

Fotografije ovog tridesetdevetogodišnjaka, koji je napustio posao mašinskog inženjera i posvetio se fotografisanju krajolika, tri godine zaredom krasile su kalendar Svjetske meteorološke organizacije, a ukoliko budu izabrane i na ovom konkursu priroda našeg područja uljepšaće i kalendar za narednu godinu.

Konkursom se traže, započinje priču za “Glas Srpske” Tadić, kvalitetne fotografije koje prikazuju snagu i uticaj vremena na okolinu i ekologiju.

- Jedna od mojih fotografija, koja se našla među 75 koje su ušle u finalni izbor za kalendar za 2024. godinu, napravljena je mobilnim telefonom zbog čega je posebno zanimljiva. Riječ je o fotografiji na kojoj je prikazana planina Vlašić, a koju sam napravio prilikom planinarenja - ispričao je Tadić.

Vlašić u užem krugu za izbor kalendara WMO 2024

Dodao je da druga fotografija prikazuje divni prizor na planini Visočica, a napravljena je za vrijeme škole skijanja.

Tadić, koji se godinama bavi planinarenjem, fotografisanju se posvetio prije osam godina, a kao najdražu fotografiju izdvojio je onu koju je napravio u Bosanskom Grahovu, a koja je krasila kalendar Svjetske meteorološke organizacije za prošlu godinu.

- U pitanju je kraj koji je dosta zapostavljen i mnogo mi znači što je ta moja fotografija postala poznata u cijelom svijetu. S druge strane, Crvene stijene sa Romanije su mi zanimljive sa turističke strane. Ta fotografija sa Romanije je svoje mjesto našla u kalendaru za ovu godinu - ponosno je kazao Tadić, koji uređuje stranicu “Svjetlopis” na društvenim mrežama gdje objavljuje fotografije koje promovišu ljepote Republike Srpske i BiH.

Po uzoru na Svjetsku meteorološku organizaciju, Tadić je uradio i svoj kalendar za ovu godinu sa motivima iz naših krajeva.

- Sve ovo donosi publicitet odnosno mogućnost da proširim saradnju, jer ovdje nema puno ljudi i organizacija sa kojima mogu da sarađujem. Uglavnom do sada sam radio sa organizacijama poput turističkih i ekoloških - ispričao je Tadić, koji je za svoje radove nagrađivan više puta.

Vlašić, Zlatna medalja na fotografskom konkursu "Samo jedna gotografija"', Poljsla

Među priznanjima, koje je do sada dobio, Tadić je posebno izdvojio prvo mjesto u kategoriji krajolika sa fotografijom sela Medna kod Mrkonjić Grada na konkursu koji je raspisao “National Geographic”.

- Nagrade sam dobio i za fotografije kraškog fenomena podno planine Grmeč, Bobijaško oko i Glamočkog polja - rekao je Tadić, kome svako novo priznanje daje vjetar u leđa da se još više posveti fotografisanju i bude što bolji.

Visočica u užem krugu izbora za kalendar WMO 2024

S obzirom na to da se na njegovim fotografije često nalaze krajolici iz Krajine, Tadić otkriva da to i nije slučajno, jer je rodom iz mjesta Lušci Palanka kod Sanskog Mosta, tako da je odrastao pored Bobijaškog oka.

Glasanje

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS istakli su da je pored fotografija Vladimira Tadića, u finalni izbor za kalendar za 2024. godinu ušla u fotografija Boška Hrgića iz Prnjavora kojom je prikazao olujno nevrijeme iznad ovog grada.

Kako bi se među 13 pobjedničkih našle i fotografije Tadića i Hrgića, zaljubljenici u prirodu mogu da glasaju putem “Fejsbuka” i “Flickr” naloga Svjetske meteorološke organizacije do 18. septembra.

Čelinac dječak, Zlatna medalja na fotografskom konkursu "Kokino", Sjeverna Makedonija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana