Formirana nova vlast u Srebrenici

Krstina Ćirković
Formirana nova vlast u Srebrenici

Srebrenica - Većinu u Skupštini opštine Srebrenica ubuduće će činiti Savez SDA-Stranka za BiH i SNSD kao dvije najjače grupacije čime je riješena politička kriza uzrokovana raspadom dosadašnje većine u parlamentu.

Predsjednici opštinskih odbora SNSD-a i SDA-a Radomir Pavlović i Hamdija Fejzić potpisali su koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju SNSD-a i Saveza SDA-SBiH u Skupštini opštine Srebrenica. Novoformirani blok ima 13 od 23 odbornika u srebreničkoj skupštini i podržaće načelnika opštine Ćamila Durakovića. Formiranjem nove skupštinske većine prestala je da postoji platforma prema kojoj je u vlasti bilo svih sedam političkih subjekata koji imaju odbornike i predstavnik nacionalnih manjina Muharem Hakić.

- SNSD i SDA su legitimni predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda s obzirom na to da u Skupštini opštine imaju najveći broj odbornika. Novi sporazum se zasniva na raspodjeli vlasti na bazi izbornih rezultata, politici dogovora i dijalogu - rekao je Pavlović.

On je istakao da će prioritet biti stvaranje uslova za zapošljavanje u privredi i poljoprivredi.

- Uz partnerski odnos s načelnikom opštine rješavaćemo sva  pitanja koja su važna za budućnost Srebrenice i njenih stanovnika. Iduće sedmice definisaćemo posebnim aktom principe političkog djelovanja i raspodjelu pozicija - kazao je Pavlović najavivši i donošenje novog opštinskog statuta.

Duraković je kazao da je prihvatio partnerski odnos koji su ponudile dvije najveće političke partije u skupštini.

- Podržaću i eventualne personalne promjene u opštinskim resorima i javnim ustanovama i preduzećima. Novi koalicioni partneri prihvatili su moj prijedlog da zamjenik načelnika opštine ostane Biljana Rakić, koja je na tu funkciju imenovana kao kadar SDS-a - rekao je Duraković.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a i Kluba odbornika te stranke u Skupštini opštine Srebrenica Momčilo Cvjetinović ocijenio je da je koalicioni sporazum između SNSD-a i Saveza SDA-SBiH doveo u pitanje srpske nacionalne interese.

- SNSD će ustupiti Bošnjacima mjesto načelnika odjeljenja za finansije i direktora obdaništa "Poletarac". Ta mjesta im ne pripadaju prema izbornim rezultatima i platformi koju smo potpisali poslije prošlih lokalnih izbora. Stvara se loša klima među srpskim partijama pred lokalne izbore što bi moglo negativno uticati na dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika opštine - rekao je Cvjetinović.

Sporazumom Saveza SDA-SBB i SNSD-a definisano je da su otvoreni za saradnju i sa drugim političkim partijama koje uvažavaju novu skupštinsku većinu. Navedeno je da će raspodjela vlasti između blokova biti obavljena na principu izbornih rezultata kao što je i ranije dogovoreno platformom uz mogućnost preraspodjele nekih pozicija između koalicionih partnera.

Odnos snaga u srebreničkom parlamentu

7 - Savez SDA-Stranka za BiH

6 - SNSD

3 - SDS

2 - SDP

2 - SBB

1 - DNS

1 - SNS

1 - nacionalne manjine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana