Fondacija Dogs Trust: Spriječiti ponovnu pojavu i širenje bjesnila

D. B.
Fondacija Dogs Trust: Spriječiti ponovnu pojavu i širenje bjesnila

BANjALUKA - U cilju prevencije, suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila, Fondacija Dogs Trust poziva odgovorne vlasti da što prije uspostave zakonski sistem te da počnu sistematski i dosljedno provoditi sve mjere, posebno sterilizaciju i vakcinaciju pasa.

Ova fondacija, koja već dugi niz godina aktivno podržava projekat Mission Rabies koji širom svijeta radi na prevenciji širenja i iskorjenjivanju bjesnila, uz besplatnu sterilizaciju i označavanje pasa, finansirala je i vakcinaciju protiv bjesnila.

Do sada je u okviru svog programa protiv bjesnila vakcinisano skoro 85.000 pasa čime je Dogs Trust podrška značajno doprinijela smanjenju rizika širenja i mogućnost eskalacije ove opasne zoonoze među populacijom pasa, štiteći tako i cijelu zajednicu.

- Samo u Sarajevsko-zvorničkoj regiji gdje se nedavno i pojavio slučaj bjesnila, je od oktobra 2016. godine, kada je Dogs Trust započela sa podrškom ovoj regiji, kroz program sterilizacije protiv bjesnila vakcinisano skoro 7.500 pasa, od čega 6.600 napuštenih. Zato nije slučajno da se bjesnilo pojavilo baš kod vlasničkog, lovačkog psa, jer se nažalost ova populacija teško odlučuje da svoje pse obradi u ovom programu – istakli su u Fondaciji.

Dodali su da bi sistem za upravljanje populacijom pasa obezbijedio kontinuirano sprovođenje svih zakonom propisanih mjera, pa i vakcinacije, kao i pomogao, ne samo da se riješi problem napuštenih pasa, već i da se spriječi ponovna pojava i širenje bjesnila.

- U cilju zaštite svog osoblja i partnera i sagledavanja ukupne situacije nakon pojave ovog slučaja, Fondacija je privremeno suspendovala svoje kampanje sterilizacije u ovoj regiji, a svima koji su učestvovale u ovom programu od početka svog djelovanja u BiH obezbijedila mogućnost besplatne preventivne vakcinacije protiv bjesnila. Još jednom pozivamo i osoblje svih veterinarskih stanica, posebno u ovoj regiji, da se, ako to već nisu uradili, što prije vakcinišu – kazali su u Fondaciji.

Iako su kampanje sterilizacije u ovoj regiji privremeno zaustavljene, naglasili su da je Fondacija na zahtjev lokalnih vlasti spremna pomoći u intenziviranju vakcinacije pasa protiv bjesnila.

- Nakon što  nadležne institucije provedu sve zakonom propisane mjere, te kada se osiguraju zakonski i sigurnosni preduvjeti za bezbjedno sprovođenje kampanja sterilizacije pasa, Dogs Trust će ponovo pokrenuti program sterilizacije pasa i u ovoj regiji – rekli su u Fondaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana