Fond solidarnosti srbačke Boračke organizacije: Topli dom i stado obećavaju bolji život

Dejan Jovičić
Fond solidarnosti srbačke Boračke organizacije: Topli dom i stado obećavaju bolji život

SRBAC - Uručenjem građevinskog materijala, stolarije i bijele tehnike demobilisanom borcu Dragutinu Gvozdiću iz Nožičkog kod Srpca počela je realizacija drugog programa stambenog zbrinjavanja Fonda solidarnosti Boračke organizacije opštine Srbac.

 Gvozdiću je uručen materijal za renoviranje kupatila, vrata i veš-mašina, a sličnu donaciju dobiće još 21 borac. Njima će biti renovirane porodične kuće i pružena podrška u zasnivanju poljoprivredne proizvodnje i odlascima na banjsko-klimatsko liječenje.

- Pomoć mi je došla u pravo vrijeme jer je kuća prilično dotrajala, a kupatilo je naročito bilo u lošem stanju. Živim skromno i nemam dovoljno novca da sam snosim troškove, a i zdravlje mi je ozbiljno narušeno - rekao je Gvozdić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac Goran Plotan kaže da je u sklopu prvog programa stambenog zbrinjavanja izgrađeno pet novih i adaptirano 17 kuća demobilisanih boraca koji su članovi ove organizacije.

- Fond je opravdao postojanje jer smo pomogli mnogim našim saborcima da riješe životnu egzistenciju. Za realizaciju 22 akcije utrošili smo 53.107 KM. Svi računi su plaćeni na vrijeme i nemamo nikakvih obaveza prema dobavljačima - rekao je Plotan.

Osnovna sredstva su prikupljena od članarina koje su plaćali članovi Boračke organizacije Srbac u iznosu od šest KM, a pomoć su pružili i Vlada Republike Srpske, kabinet predsjednika Republike Srpske, Boračka organizacija RS, Srpska pravoslavna crkva i brojna javna i privatna preduzeća i fizička lica iz Srpske i dijaspore.

Jednu od većih ličnih donacija, u iznosu od 10.000 KM, prije dva mjeseca uplatila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, koja je na ovaj način čestitala srbačkim borcima tridesetu godišnjicu od formiranja Prve srbačke lake pješadijske brigade.

- Imamo dovoljno sredstava na računu za početak drugog programa, ali za nastavak će nam biti potrebna veća podrška pa pozivam sve donatore koji su u mogućnosti da nam pomognu - rekao je Plotan i dodao da se sredstva mogu uplatiti na žiro račun Fonda, na broj 567-353-27000041-19.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Srbac Dragan Aleksić rekao je da će i ovog puta pomoć dobiti po jedan član iz svake mjesne boračke organizacije kako bi ravnomjerno obuhvatili sve dijelove opštine.

- Trudićemo se da rješavamo i druge zahtjeve, naročito kada je riječ o razvoju poljoprivredne proizvodnje. Četiri borca: Gavro Lepir iz Bajinaca, Jovan Stančić iz Kaoca, Dragan Mitrović iz Prijebljega i Drago Vučenović iz Vlaknice dobili su osnovno matično stado ovaca ukupne vrijednosti oko 6.000 maraka. Cilj je da njegovim širenjem obezbijede dodatne prihode domaćinstvu, što je dobilo podršku Fonda - rekao je Aleksić i dodao da će tri borca dobiti pomoć za nabavku plastenika.

On dodaje da uz pomoć opštine Srbac redovno uručuju prehrambene i higijenske pakete svojim članovima tokom najvećih vjerskih praznika.

- Pomažemo našim članovima uoči Božića i Vaskrsa, a odnedavno, u sklopu proslave Bajrama, uručujemo novčane donacije i našim članovima muslimanske vjeroispovijesti koji su se borili kao pripadnici Vojske Republike Srpske, po čemu smo jedinstveni među svim boračkim organizacijama - istakao je Aleksić.

Opštinsko priznanje

Fond solidarnosti srbačke Boračke organizacije za svoj humanitarni rad i poboljšanje položaja boračkih kategorija dobiće i jedno od najvećih opštinskih priznanja. Zahvalnica opštine Srbac biće uručena 13. oktobra na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana