Fond solidarnosti RS refundira pare opštinama

D. D.
Fond solidarnosti RS refundira pare opštinama

Stanari - Predsjedništvo Saveza opština i gradova RS usvojilo je u petak u Stanarima kriterijume za raspodjelu naknade za dio troškova koje su lokalne zajednice imale tokom i neposredno nakon prošlogodišnjih poplava, a refundiraće ih Fond solidarnosti za obnovu RS.

Kriterijumi za raspodjelu novca odnose se na ishranu, gorivo, odvoz smeća, dezinfekciju i druge troškove koji su bili neophodni za sprečavanje zaraznih bolesti.

- U kom procentu ćemo moći nadoknaditi troškove vidjećemo na sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Opštine i gradovi su do sada predložili za refundiranje 14 miliona KM, ali postoje stavke, koje prema mišljenju Saveza, ne treba priznavati - izjavio je predsjednik Saveza opština i gradova Mićo Mićić.

Načelnici 17 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština odlučili su da tuže RS tvrdeći da su oštećene na osnovu podjele prihoda od PDV-a u skladu sa brojem stanovnika.

- Solidarno smo angažovali advokatsku kuću i očekujemo povoljan ishod procesa. Ponovo smo apelovali da se pokuša naći rješenje povećanjem granta prema izrazito nerazvijenim opštinama - izjavio je načelnik Petrova Ozren Petković.

Mićić je kazao da je tužba preuranjena i da se aktivnosti trebaju preduzeti nakon objavljivanja zvaničnih rezultata popisa stanovništva. Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić najavila je da će biti doneseni novi zakoni o lokalnoj samoupravi i radnim odnosima u jedinicama lokalne samouprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana