Fočanski vatrogasci: redovno provjeravati i mijenjati instalacije za plinsku bocu

Srna
Foto: Ilustracija

FOČA- Nedavni slučaj eksplozije gasa u jednom stanu u Foči, kada je jaka detonacija izbila prozore i vrata, još jedna je opomena da domaćinstva koja koriste plinske boce treba da njima veoma oprezno rukuju, upozorili su fočanski vatrogasci i savjetovali da se redovno provjeravaju i mijenjaju instalacije na bocama.

Prema navodima vatrogasaca, u kuhinji je eksplodirao gas nakon što je, da li zbog nepažnje vlasnika ili neispravnih instalacija, iscurio iz boce. Pravo je čudo, kažu, da žena koja je najvjerovatnije aktivirala eksploziju u namjeri da upali šporet na gas, ne znajući da je prostorija ispunjena opasnom smjesom, nije teže povrijeđena već je zadobila blaže opekotine.

"Kada smo ušli u stan, strahota je bilo pogledati - prozori sa obje strane stana i balkonska vrata izbijeni, letjeli su 20 do 30 metara od zgrade, kao da je bomba eksplodirala. Sreća da stanari nisu više povrijeđeni, odnosno da nisu stradali", ispričao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice (TVJ) Radojica Mališ.

On je naveo da usljed curenja gasa lako dolazi do eksplozije i da u zatvorenoj prostoriji, ako se osjeti, čak ni svjetlo ne treba paliti, jer i to može biti okidač. "Treba odmah provjetriti prostoriju. Smjesa gasa i vazduha je eksplozivna, pri najmanjoj iskri dolazi do eksplozije", upozorava Mališ. Uzrok curenja gasa je je najčešće neispravna instalacija, a Mališ je pojasnio da to može biti ako je neispravan ventil ili crijevo koje vodi od boce prema grijnom tijelu, a može se desiti da dođe do curenja ako ventil nije dovoljno zavrnut.

Starješina fočanskih vatrogasaca savjetuje da plinske boce, prije svega, treba nabavljati od renomiranih i sertifikovanih proizvođača i distributera. "I tada moramo voditi računa pri instalaciji boce da li su ventili i spojevi dovoljno zaptiveni da ne bi došlo do curenja. To se može provjeriti sapunicom - namaže se ventil sapunicom i ako se pojave mjehurići znači da curi, a može se i po mirisu osjetiti. U tom slučaju prostoriju treba provjetriti, a plinsku bocu odmah izbaciti vani i vratiti je distributeru kod kojeg je nabavljena", naglasio je Mališ.

On je dodao da proizvođači, koji obavljaju punjenje boca, rade kontrolu svake boce unutar preduzeća, a postoji i kontrola republičkog inspektorata, tako da samo ispitane boce idu u prodaju. "Ako dođe do požara, gasi se prahom, odnosno S aparatima i aparatima sa ugljen dioksidom. Ukoliko je moguće, preporučljivo je, posebno za starije osobe, da se grijna tijela sa plinskom bocom drže na terasi ili vani jer postoji mogućnost da curi", rekao je starješina fočanske TVJ.

Mnogo rjeđe dolazi do eksplozije same boce jer, pojašnjava Mališ, na njoj postoji nepovratni ventil koji sprečava da toplota uđe u bocu. "Eksploziju boce može izazvati jak spoljni izvor toplote, a boca se tada posipa, odnosno rashlađuje vodom, obavezno sa distance, iz zaklona", dodao je Mališ. Čedomir Burilo, sekretar i rukovodilac akcije gašenja požara u fočanskom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu navodi da je gas, odnosno tečni naftni gas, veoma zapaljiv, bez boje i mirisa, ali mu se, zbog primjene u domaćinstvima, dodaje aditiv da bi se po jakom mirisu lako osjetio u slučaju da iscuri iz boce.

On je ukazao na to da se boce moraju testirati svakih pet godina, a instalacija do boce se mora mijenjati svake dvije godine. Za boce koje su prisutne na našem tržištu, Burilo kaže da su uglavnom atestirane, a da bi to prepoznali boca na sebi mora da ima deklaraciju. On je konstatovao da u Foči ne postoji ovlašćeni serviser, odnosno neko stručan za priključivanje plinskih boca i kontrolu i zamjenu instalacije, tako da to uglavnom rade lica koja sama i kupe bocu, što je problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana