Fočanska »Vučica« lavovski pomaže ugrožene

Radmila Đević
Fočanska »Vučica« lavovski pomaže ugrožene

Foča - Rijetko nam se ukaže prilika za velika djela, ali svijet je pun prilika da učinimo mala i humana djela, poručuje dvadesetogodišnja fočanska "vučica" Jelena Simović, koja je proglašena za najboljeg volontera u RS.

Ambasador humanosti u svoj volonterski dnevnik tokom ove godine upisala je više od 1.500 radnih sati provedenih na terenu širom BiH u spasilačkim akcijama i pružanju pomoći ugroženima. Njeno dobročinstvo prepoznala je Vlada RS i protekle sedmice, povodom Međunarodnog dana volontera, od Ministarstva porodice, omladine i sporta dobila je medalju za volontera godine.

Ova hrabra djevojka, koja je i državna prvakinja u slobodnom penjanju, volonterizam je zavoljela još kao osnovac. Aktivno je volontirala u fočanskom Udruženju djece i omladine sa posebnim potrebama "Tračak nade", opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, a značajan staž spasioca bilježi u Spasilačkom klubu "Volf" i Gorskoj službi spasavanja Foča.

- Biti volonter znači biti čovjek. Nema te situacije u kojima ne možemo i nemamo kada da budemo ljudi. Nagrada koja mi je dodijeljena samo je podsticaj za nastavak moje misije. Mogu samo da budem još bolja u onome što radim, jer kada drugom pomognete tada znate da ispunjavate jednu od najvažnijih društvenih zapovijesti - kaže Simovićeva.

U pružanju ruke spasa i pomoći Simovićevoj stiže podrška od fočanskih "vukova" sa kojima se istakla u brojnim spasilačkim akcijama, pa su je mnogi prozvali Vučica. Njihovo spasavanje ugroženog stanovništva širom BiH tokom poplava ostaje zauvijek upamćeno. Dok su njeni drugari 2014. godine slavili maturu, ona je otišla da spasava poplavljeno stanovništvo. Umjesto svečane toalete, Vučica je sa sobom ponijela ronilačku i zimsku opremu.

Učestvovala je u evakuaciji bolesnih osoba iz zavijanih sela, tragala za nestalim kod Višegrada i Kalinovika, spasavala pet čeških turista zalutalih i promrzlih na 2.400 metara nadmorske visine.

Podršku joj pruža i porodica, a uz nju je stala i cijela lokalna zajednica. Neumorna Fočanka, koja je do sada više puta položila ispite humanosti, slobodno vrijeme provodi osvajajući planinske masive širom Evrope. Planira da uskoro pokori i jedan od najviših i najhladnijih planinskih vrhova Evrope, ruski Elbrus, nadmorske visine 5.642 metra.

- Ono što je najveći izazov jeste to što se temperatura na Elbrusu spusti čak i do minus 40, ali snage i volje koju crpim iz ljudske topline, neće nedostajati u osvajanju cilja - samouvjerena je ona.

Asocijacije mladih

Promocija volonterizma glavna je aktivnost i fočanske Asocijacije mladih, za šta su dobili priznanja od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS. Nedostatak prostorija za rad nije ih spriječio da sprovedu brojne volonterske akcije. Akcija čišćenja NP "Sutjeska", prikupljanje pomoći za ugrožene, kao i organizacija sportskih turnira samo su neke od njih.

- Ponosni smo što smo Foču ucrtali u mapu društveno odgovornih gradova. Iako nemamo prostorije za rad, kao ni redovne izvore finansiranja, umjesto opravdanja, odlučili smo se da djelujemo, što nam je imperativ za naredni period - rekao je član Asocijacije mladih Aleksandar Vidojević.

Neke od akcija u kojima je učestvovala Jelena Simović

- Spasavala poplavljeno stanovništvo

- Evakuisala mještane iz zavijanih sela

- Tragala za nestalim kod Višegrada i Kalinovika

- Spasavala petoro promrzlih čeških turista na Magliću

- Pomagala djeci i omladini sa smetnjama u razvoju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana