Fočanki Milici Tadić priznanje od Svjetske meteorološke organizacije: Gledajući u nebo dosegla zvijezde

Radmila Đević
Fočanki Milici Tadić priznanje od Svjetske meteorološke organizacije: Gledajući u nebo dosegla zvijezde

Foča - Fočanka Milica Tadić (23) okitila se prestižnom nagradom Svjetske meteorološke organizacije, koja se dodjeljuje jednom godišnje za najboljeg studenta meteorologije Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Dugogodišnji akademski uspjeh i prosječna ocjena devet, kao i priznanja brojnih profesora, bili su presudni da Tadićeva, koja je završna godina fakulteta, u svoj dnevnik upiše i ovo važno priznanje.

Nagrada, koju Svjetska meteorološka organizacija sa sjedištem u Ženevi dodjeljuje iz fonda koji nosi ime velikog srpskog naučnika Borivoja Dobrilovića, za Milicu je do sada najveći uspjeh i potvrda dugogodišnje posvećenosti u izučavanju ove nauke. Na prijedlog profesorice sa beogradskog Instituta za meteorologiju Dragane Vujović mlada Fočanka izabrana je za ovo priznanje.

- Ovo mi mnogo znači, to je kruna i potvrda da se moj dosadašnji trud isplatio, ali mi je ovo svakako podsticaj za buduću akademsku karijeru. Priznanje je i dokaz da mladi mogu biti i te kako uspješni na polju nauke i znanja. Recept za uspjeh je trud, rad i zalaganje koji su vječne vrijednosti i koje se ipak prepoznaju - priča ova studentkinja.

Njena dugogodišnja interesovanja za prirodne nauke bila su ključna da studijski program meteorologija ispliva kao životno opredjeljenje.

Ova uspješna studentkinja ističe da, nažalost, ljudi nisu dovoljno upućeni u to šta je meteorologija.

- Meteorologija ne daje samo odgovor na pitanje kakvo nas vrijeme očekuje sutra, već na mnoge dublje stvari koje nas okružuju, od pojava u atmosferi, prirodnih tokova i drugog - kazala je ona.

Tadićeva objašnjava da je meteorologija spona između fizike i nekih prirodnih pojava, što joj daje posebnu čar.

- To je i na neki način primjena matematike i fizike za opisivanje atmosferskih procesa. Baš sam se zato i opredijelila za ovu oblast, jer sve ono što proučavate možete da vidite u prirodi, osjetite, nema ništa apstraktno, a korisno je ljudima i cjelokupnom društvu - ističe Tadićeva.

Po završetku prvog ciklusa studija, ova mlada Fočanka planira da znanje usavršava i na drugom ciklusu studija meteorologije, koja joj je, kako kaže, i hobi i karijera.

- Naredne godine planiram da se upišam na master studije, a razmišljam o nastavku karijere u nekoj od evropskih  zemalja, ali za sada mi je, ipak, izučavanje nauke prioritet - dodala je Tadićeva.

Nagrada

Nagrada Svjetske meteorološke organizacije, uz novčanu od 400 dolara, Milici Tadić biće uručena 23. marta naredne godine kada će nizom svečanosti tradicionalno biti obilježen Svjetski meteorološki dan.

Ovu manifestaciju organizuje Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana