Fočaka Jelena Simović osvojila Mon Blan

Srna
Fočaka Jelena Simović osvojila Mon Blan

Foča - Fočanska "vučica" Jelena Simović bila je član šestočlane ekspedicije koja je osvojila najveći vrh Alpa Mon Blan, visok 4.810 metara, i tako postala prva Fočanka koja se popela na krov Zapadne Evrope.

Simovićeva, koja je član spasilačkog kluba "Volf" i Gorske službe spasavanja Republike Srpske, zajedno sa pet alpinista iz BiH juče je u ranim jutarnjim časovima uspjela da se popne na Mon Blan.


"Vladali su jako teški vremenski uslovi, udari vjetra dostizali su brzinu od 120 kilometara na čas, tako da smo u pojedinim momentima morali da se pridržavamo jedni za druge. Temperatura vazduha je bila čak minus trideset stepeni, a vidljivost samo jedan metar. Mnogo naporno, neophodno je dosta koncentracije, pribranosti, kondicije, fizičke izdržljivosti, ali osjećaj je jedinstven, neponovljiv", ispričala je Simovićeva.

Ona je rekla da su planinari u jednom danu sišli sa 4.810 metara nadmorske visine na 550 metara, što je vrlo zahtjevno i iscrpljujuće.

"Ipak naša želja bila je od svega jača", dodala je Simovićeva, koja se trenutno nalazi u francuskom poznatom skijalištu Šamoniju.

U Šamoniju trenutno boravi i pet članova Planinarsko-speleološkog društva "Vučja stopa" iz Foče, koji su naumili da se popnu na Mon Blan.

Zahtjevni uspon na "Bijelu planinu", koja se nalazi na granici Francuske i Italije, planiraju narednih dana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana