Foča: Život đaka ugrožen u nedovršenom hotelu

Radmila Đević
Foča: Život đaka ugrožen u nedovršenom hotelu

Foča - Napuštena građevina koja se nalazi u neposrednoj blizni fočanske Osnovne škole "Sveti Sava" godinama predstavlja opasnost za đake koji se za vrijeme odmora često penju na ovu petospratnicu.

Rukovodstvo škole zatražilo je na insistiranje Savjeta roditelja od opštine Foča da objekat bude obezbijeđen ili da bude postavljena barijera koja bi spriječila ulazak djece.

- Primijetili smo đake koji su šetali po građevini. Pozvali smo ih da siđu i obavijestili roditelje. Od tada konstantno branimo djeci da se približavaju objektu, odvraćamo ih govoreći im da će im biti smanjeno vladanje, ali to je ništa u poređenju sa svakodnevnim strahom da bi neko dijete moglo da izgubi život - rekla je direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Jelena Čančar.

Fočaci se pitaju ko je stvarni vlasnik zgrade u kojoj je planirano otvaranje hotela. To bi bio drugi hotel u centru Foče, a postojeći je u vlasništvu preduzeća "Pavgord". Spekuliše se da je vlasnik zgrade privrednik Vladimir Mihajlović, koji godinama živi u Beogradu.

Saglasnost za gradnju zgrade opštinska vlast dala je 2010. godine u vrijeme dok je načelnik bio Zdravko Krsmanović. Preduzeće "Pavgord", koje je bilo i izvođač radova, uplatilo je opštini na ime rente i uređenja građevinskog zemljišta 419.567 KM. Grubi građevinski radovi su završeni, ali je zatim sve stalo. U međuvremenu je investitor odustao od nastavka izgradnje, a u rješenjima o odobravanju gradnje nisu propisani rokovi za završetak radova.

Da nedovršeni hotel predstavlja veliki problem nedavno je istaknuto i na Forumu bezbjednosti opštine Foča kojim predsjedava načelnik Radisav Mašić. On je rekao je da opštinska vlast ne može značajno uticati na obezbjeđivanje objekta, jer je on u privatnom vlasništvu.

- Insistiraćemo da se onemogući ulazak djece u objekat. Žalosno je što je taj hotel u mandatu prethodne vlasti maltene otvaran tri puta, a danas vidimo da je ruglo grada i veliki bezbjednosni problem - rekao je Mašić.

Hotel je u večernjim satima okupljalište mladih koji konzumiraju alkohol i penju se po spratovima, remeteći javni red i mir, zbog čega je više puta intervenisala i policija.

"Pavgord"

U preduzeću "Pavgord" su kazali da su oni samo izgradili objekat, ali da nisu njegovi vlasnici.

- Dobili smo dopis od opštine i narednih dana ćemo vidjeti na koji način će biti obezbijeđen objekat - istakli su u "Pavgordu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana