Foča: Novi cjevovod stiže poslije pola vijeka

R. Đ.
Foča: Novi cjevovod stiže poslije pola vijeka

Foča - Međunarodni tender za izbor firme koja će realizovati prvu fazu izgradnje vodovoda u Foči je raspisan, a ovim projektom biće riješen dugogodišnji problem vodosnabdijevanja.

Načelnik Foče Radisav Mašić kaže da prva faza projekta obuhvata izgradnju glavnog dovodnog cjevovoda, rasteretne komore, automatske hlorne stanice i 2.000 kućnih priključaka sa automatskim očitavanjem.

- Stare azbestne cijevi konačno će biti zamijenjene cijevima izrađenim od materijala koji odgovara svjetskim standardima, a Foča će ovom investicijom dobiti dovoljne količine zdrave vode za piće i uredno snabdijevanje vodom svih viših dijelova grada - rekao je Mašić.

Druga faza najvećeg infrastrukturnog projekta u Foči u posljednjih 50 godina podrazumijeva zamjenu sekundarne mreže, izgradnju vodovoda do Dragočave, vodovoda u Miljevini i rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže. U trećoj fazi uslijediće gradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.

- Obnova vodovodne i kanalizacione mreže je kapitalni projekat kojim će biti riješen jedan od najvećih problema sa kojima se građani suočavaju - istakao je Mašić.

Glavni cjevovod Lučka vrela - Foča izgrađen je davne 1958. godine. Postavljene su azbestne cijevi bez hlorne stanice tako da se hlorisanje vode i danas obavlja mehanički. Zbog dotrajalosti sistema gubici na mreži godinama su veliki, a kvarovi veoma česti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana