Foča dobila Trg 9. januara

R. Đ.
Foča dobila Trg 9. januara

Foča - Plato u Beogradskoj ulici u Foči dobiće ime Trg 9. januara, dok će se prostor ispred Centralnog spomenika poginulim srpskim borcima i civilima iz posljednjeg rata zvati Spomen-trg srpskih boraca, odlučili su odbornici Skupštine opštine Foča.

Opštinska Komisija za imenovanje ulica i trgova dobila je više prijedloga da Trg kralja Petra Prvog Karađorđevića bude preimenovan u Trg 9. januara, ali je na kraju prihvaćen prijedlog da prostor ispred najviše fočanske zgrade Plavog nebodera ponese naziv po Danu Republike Srpske.

Iz komisije su obrazložili da na tom prostoru fočanska omladina na veličanstven način proslavlja Dan Republike, tako da se ovakvo rješenje nametnulo samo od sebe.

Komisija je dobila i prijedloge da neke od gradskih ulica ili ustanova budu nazvane po fočanskim brigadama Vojske Republike Srpske, kao i po istaknutim ličnostima iz Foče - prvom domaćem hirurgu u BiH Risti Jeremiću, te prvim dekanima Medicinskog i Stomatološkog fakulteta u Foči Boriši Staroviću i Olgi Blagojević.

Ovi prijedlozi nisu uvršćeni u odluku, ali su iz komisije napomenuli da će biti razmatrani u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana