Istočna Ilidža: Fizičko u sali nakon skoro četvrt vijeka

Željka Domazet
Istočna Ilidža: Fizičko u sali nakon skoro četvrt vijeka

Istočna Ilidža - Učenici Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” u Istočnoj Ilidži časove fizičkog vaspitanja će nakon skoro četvrt vijeka imati u fiskulturnoj sali.

Otvorivši salu, predsjednik Vlade RS juče je kazao da će Vlada Srpske nastaviti da ulaže u obrazovni sistem. Nakon bezbroj sati fizičkog provedenih u učionicama, na hodnicima ili na livadi, 760 osnovaca će prvi put nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma osjetiti šta znači obavljanje nastave fizičke kulture u pravoj sportskoj dvorani.

- Konačno ćemo fizičko vaspitanje imati u sali. Do sada smo to obavljali u učionici, hodniku ili kada je lijepo vrijeme napolju. I tako smo uspijevali da ostvarujemo zavidne rezultate, a nadam se da će ubuduće nove generacije imati još bolji uspjeh - rekao je učenik Vasilije Lipić.

Uzbuđenje i sreću zbog otvaranja dvorane nije skrivala ni nastavnica fizičkog vaspitanja Slavica Govedarica, naglasivši da nakon 13 godina, koliko je zaposlena u toj školi, prvi put djecu uvodi u salu za fizičko.

- Svi znamo koliko je fizičko neophodno za normalan i pravilan razvoj. Do sada smo se snalazili ali sada će djeca zaista osjetiti šta znači fiskulturna sala - rekla je Govedarica.

Višković je naveo da OŠ “Petar Petrović Njegoš” ove godine ima 77 prvačića, dodavši da je za obrazovni sistem Srpske dobro da u ovu školu ide i znatan broj učenika iz FBiH.

- To treba da imponuje svima koji obavljaju javne funkcije i predstavljaju Republiku Srpsku. Od sada ova škola ulazi u red škola u RS koje imaju sve uslove za nesmetan rad. Vlada čini i činiće sve da ulaže u obrazovanje od Novog Grada do Trebinja, da gradimo i izgrađujemo našu Republiku na dobrobit naše mladosti. Nadam se da će broj đaka u ovoj školi nastaviti da raste - rekao je Višković.

Govoreći o smanjenju broja učenika u RS, Višković je istakao da će Vlada za nekoliko dana izaći sa konkretnim mjerama pronatalitetne politike. Dodao je da je Vlada u Istočnu Ilidžu uložila znatan novac, podsjetivši da su na području ove lokalne zajednice i Bolnica “Srbija” i sjedište Republike Srpske.

Višković je svim učenicima, a posebno prvačićima, poželio uspješno obrazovanje uz želju da jednog dana oni preuzmu brigu o Republici Srpskoj.

Za izgradnju fiskulturne sale i proširenje ove škole, lani je iz klirinškog duga obezbijeđeno 1,2 miliona KM, dok je iz budžeta Ministarstva prosvjete i kulture odobreno dodatnih 134.372 KM.

Ova škola izgrađena je 2009. godine sredstvima iz Razvojnog programa Republike Srpske u iznosu od 2,65 miliona marka.

Direktorica škole Zdenka Perendija je kazala da se i ova škola konačno kompletirala, da je to urađeno zahvaljujući entuzijazmu i svih radnika škole, Vlade RS i opštine.

- Iako smo radili u neuslovnom prostoru naši učenici su ostvarivali značajne rezultate i na lokalnom i republičkom nivou. Vjerujem da će sada biti još bolji - rekla je Perendija.

Načelnik opštine Marinko Božović podsjetio je da je opština dala besplatno 10.000 kvadrata zemljišta za izgradnju škole i dvorane.

 

Istočno Novo Sarajevo

Radovan Višković je juče posjetio i opštinu Istočno Novo Sarajevo gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Ljubišom Ćosićem, nakon čega je uvjerio se kako teče realizacija projekata u toj lokalnoj zajednici, a nije propustio priliku ni da posjeti OŠ “Sveti Sava” i poželi sreću učenicima i nastavnicima.

- Svjesni smo činjenice da za neke objekte nije završena finansijska konstrukcija, prije svega za pozorište i sportsku dvoranu, dok je za Trg “Republike Srbije” situacija drugačija, jer postoji procjena da će doznačena sredstva biti dovoljna - rekao je Višković i dodao da će Vlada Srpske sigurno preuzeti obavezu da realizuje ove projekte.

Ćosić je kazao da bez pomoći Vlade opština ne bi mogla da realizuje sve projekte i sačuva epitet razvijene opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana