Finale planinarske sezone: Počelo osvajanje Pirina i Olimpa

Srna
Finale planinarske sezone: Počelo osvajanje Pirina i Olimpa

Foča - Grupa od 19 planinara, od kojih 17 iz Foče i po jedan iz Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, otputovala je danas u Bugarsku u pohod na vrh Vihren koji je visok 2.914 metara, na planini Pirin, treći najviši vrh na Balkanu.

U okviru ove međunarodne akcije fočanskog Planinarskog društva "Zelengora", nakon osvajanja Vihrena, planiran je i uspon na Mitikas /2.918 metara nadmorske visine/ na planini Olimp, najviši vrh Grčke i drugi po visini na Balkanu.


Jedan od učesnika akcije Zoran Vukadinović kaže da ova akcija predstavlja najljepši završetak izuzetno uspješne planinarske godine.

"Prvi put idem na Pirin i ovo je veoma atraktivno finale sezone koju smo počeli usponom na Rilu. Osim akcija koje se medijski promovišu, planinari iz Foče ove godine su bili na Triglavu, Durmitoru, Moračkoj kapi, Prenju, Čvrsnici, Bjelašnici i drugim planinama koje upoznajemo kako bismo bolje znali da cijenimo ovo što mi imamo", rekao je Vukadinović i dodao da su fočanske planine među najljepšim.

Najstariji učesnik pohoda na Pirin i Olimp je sedamdesetogodišnji Zdravko Davidović.

"Stazu na Pirinu sam žsnimiož na internetu, lijepa je, imaće se šta vidjeti. Moj način života je takav da se stalno krećem, tako da nemam nikakvih problema što se tiče snage i uspona na velike visine", kaže Davidović.

Osvajanjem Vihrena, na koji se penju prvi put, i Olimpa, kojeg su pohodili i ranijih godina, fočanski planinari će u ovoj godini "kompletirati" tri najveća vrha Balkana, s obzirom da su se u aprilu popeli na najviši vrh ovog dijela Evrope – Musalu /2.925 metara iznad mora/ na planini Rili.

"Pirin je izuzetno lijepa planina. Uspon na Vihren traje od tri do četiri sata i pristupićemo mu sa mnogo opreza", rekao je predsjednik "Zelengore" Karlo Šimović.

On je napomenuo da će planinari na putu od Pirina do Olimpa obići Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u Solunu, gdje je sahranjeno 8.000 srpskih vojnika.

Odlazak planinara u Bugarsku i Grčku pomogli su opština Foča i više privatnih preduzeća i javnih ustanova.

"Planinarsko društvo je dobar kolektiv koji je okupio ljude koji zaista vole prirodu, entuzijaste koji se i sami dobro organizuju, a mi smo tu da pomognemo", rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je danas ispratio planinare.

Uspon na Vihren planiran je za sutra, dok će pohod na vrh "planine Bogova" trajati dva dana, u utorak i srijedu, 20. i 21. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana