Festivali i sajmovi obogaćuju ponudu Gradiške

Milan Vujić
Foto: Milan Vujić

GRADIŠKA - Brojne manifestacije u kojima tokom ljeta u Gradišci učestvuju kulturno-umjetnička društva, lovci, ribolovci, udruženja građana koja njeguju tradiciju i običaje, uz obilna prirodna bogatstva i vjerske znamenitosti okosnica su turističke ponude ovog grada.

Ljeto u gradu na Savi iz godine u godinu sve je bogatije i privlačnije, kako za učesnike tako i za posjetioce iz zemlje i inostranstva.

- Trudimo se da ljeto obogatimo različitim programima, kao što su festivali folklora i pjesme u selima, lovačko-ribolovačka takmičenja, izložbe tradicionalne hrane, sajmovi meda, vina, zanatskog piva, ručnih radova, “Rimski festival” i nezaobilazna plovidba rijekom Savom - ističe direktorica Turističke organizacije Gradiška Danka Mirjanić.

Među manifestacijama koje su ovog ljeta okupile mnoštvo posjetilaca bile su “Savska regata”, tradicionalni “Petrovdanski sabor folklora” u Brezik Lamincima, “Petrovdanske svečanosti ojkače” u Grbavcima, “Kotlićijada” u Kruškiku, Lužanima i Rogoljima, “Ilindanske svečanosti” u Turjaku te brojni turniri u fudbalu, odbojci i košarci. 

- Presrećna sam svakog ljeta kad dođem ovdje i nastojim da posjetim što više manifestacija, jer me na neki način vrate u djetinjstvo, podsjete na neka ljepša vremena i uvijek vidim drage ljude, koje ne bih drugačije srela - kaže Biljana M., koja više od dvije decenije živi u Austriji.

Takođe “Rimski festival”, koji će biti održan krajem mjeseca, svake godine okupi više od 170 učesnika sa područja Gradiške i drugih gradova regije, prvenstveno iz Slovenije i Hrvatske koji su uključeni u različite aktivnosti, rimsku agoru, tabernu, izložbeno-radionički program za djecu i odrasle, rimske igre, gladijatorsku arenu i muzičko-scenski program.

Menadžer grada Gradiška Bojan Vujinović ističe da i ove godine festival organizuje na prostoru nekadašnjeg Servicijuma, matične rimske luke na rijeci Savi.

- Festival je nastao na bazi istorijskog nasljeđa, međunarodnog projekta i brenda “AVEnture Gradiška” koji čine putevi meda i Rimljana, gdje građani mogu putem modernih aplikacija doživjeti rimsko nasljeđe - pojašnjava Vujinović, koji je dodao da posjetioci imaju priliku da otkriju mnoge tajne Rimljana i Rimljanki, pravila i običaje starog Rima, da degustiraju tradicionalne proizvode od voća, meda i hmelja.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić ističe da gradiško područje obiluje prirodnim ljepotama poput rijeka, jezera, šuma, seoskih domaćinstava koja čine turistički potencijal, važnu granu koja je prioritet lokalne uprave.

- Zbog toga smo odlučni da konstantno gradimo infrastrukturu, posebno puteve u ruralnim dijelovima da bi turističke mogućnosti bile što bolje iskorišćene i predstavljene turistima - rekao je Adžić.

“KUĆA LIJEVČA I POTKOZARJA”

U turističkoj ponudi nezaobilazna je i “Kuća Lijevča i Potkozarja” koja posjetiocima nudi suvenire, razne kozmetičke preparate, med i ostale pčelinje proizvode, voćne sokove, vina i rakije i druge proizvode domaćih proizvođača i prerađivača. 

- Nakon tri godina rada iskustva su veoma dobra, jer je ova kuća mjesto gdje naši proizvođači lakše dolaze do svojih kupaca, a to su turisti i naši građani prepoznali - navodi Mirjanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana