Festival zanatskog piva u Gradišci okupio brojne posjetioce

Milan Vujić
Foto: Milan Vujić

GRADIŠKA - Na ljetnjoj pozornici Zavičajnog muzeja Gradiška održan je jubilarni, peti po redu, “ Craft beer and street food Festival ” koji je okupio proizvođače zanatskog piva iz iz Gradiške, Banjaluke, Brčkog, Modriče, Aleksandrovca i Doboja.

Direktorica Turističke organizacije grada Gradiška Danka Mirjanić istakla je kako je interesovanje izlagača i posjetilaca iz godine u godinu sve veće.

-Zadovoljstvo nam je što su izlagači iz udaljenih gradova prisutni na festivalu kao što su proizvođači iz Modriče, Brčkog, Doboja, Sarajeva, a interes za učešće na narednim iskazali su iz Hrvatske i Srbije. Pored piva, posjetioci su u priliici da uživaju i u restoranskoj ponudi jela sa roštilja i muzici lokalnog benda - istakla je Mirjanićeva koja je dodala da je cilj ovakvih festivala promocija domaćih proizvođača.

Proizvođač „Gradiškog piva“ Petar Janjić koji se proizvodnjom kraft piva bavi oki sedam godine, rekao je da redovno učestvuje na festivalu i dodao da su se ovog puta predstavili sa tri vrste piva.

-Možemo reći da smo prava kraft-kućna varijanta proizvođača i učesnici smo festivala od samog početka, a svake godine se trudimo da ponudimo nešto novo te smo ove godine sa dvije varijante „Neipa“ i „Pale-ale“ koje se razlikuju po sastavu i hmelju - kaže Janjić.

Proizvođač iz Doboja Boro Vasiljević rekao je da su kraft piva kvalitetnija od lager piva i dodao da posljednjih godina postaju sve popularnija na tržištu.

-Vrlo rado dolazimo u Gradišku uprkos velikoj udaljenosti. Mi smo započeli proizvodnju našeg kraft dobojskog piva „Kum“ 2018. godine i trudimo se da iz godine u godinu razvijemo nove recepte te da pivo bude pristupačno ljudima koji žele da probaju nešto dručačije - rekao je Vasiljević koji je dodao da festivali su sjajna prilika da se posjetioci upoznaju sa novim ukusima i ponudom.

Raznovrsnu ponudu kraft piva, u subotu su za posjetioce pripremili iz pivare “Master craft brewery" Banjaluka za koju kažu da je prva kraft pivara sa pivnicom .

-Stalni smo učesnici mnogih festivala kao i ovog u Gradišci. Pivara je osnovana 2018. godine te u našem asortimanu imamo pet vrsta piva, kao i specijalna izdanja koja radimo sporadično zavisno od godišnih doba - rekao je Ljubomir Marić koji je dodao da su njihova piva dostupna širom Republike Srpske.

Festival zanatskog piva održan je u okviru programskih sadržaja „Gradiškog ljeta na Savi“ koje je počelo 12. juna i trajaće do kraja avgusta 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana