Festival crteža i muzike u Prijedoru: Skulpture nastaju u prisustvu publike

S. Ta.
Festival crteža i muzike u Prijedoru: Skulpture nastaju u prisustvu publike

Prijedor - Festival crteža i muzike, koji se u prijedorskoj Galeriji '96 održava jubilarni, deseti put, počeo je okupljanjem deset vajara koji će narednih dana oblikovati glinu terakotu, odnosno vajati u ovom umjetničkom prostoru u centru grada.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević ponosan je što je festival i ove godine okupio vrhunske vajare i to tri doktoranda, tri poslijediplomca i četiri studenta četvrte godine. Vrata vajarstva otvorena su u četvrtak.

- Festival se ove godine održava pod nazivom "Zemlja je naša sudbina" i od ovih mladih ljudi očekujemo prijatnu radnu atmosferu i uspješan rad tokom trajanja festivala - kazao je on.

Ono što je karakteristika ovog festivala je da su svi dosadašnji učesnici radili u prisustvu publike, odnosno građana i prolaznika koji su tokom dana ulazili u galeriju i gledali kako nastaju crteži, grafike, mozaici.

- Ta se tradicija nastavlja, tako da pozivamo naše sugrađane da slobodno ulaze u galeriju gdje će moći da posmatraju rad na skulpturama - kazao je Ilijašević.

Likovni program jubilarnog festivala upotpuniće nastup beogradske glumice Biljane Đurović koja će u nedjelju izvesti monodramu "Nadežda Petrović". Izložbom skulptura nastalih u toku festivala zatvoriće ovu manifestaciju, a najbolje radove nagradiće Rudnici Ljubija. U radu 10. festivala crteža i muzike učestvuju Nikola Obradović, Jelena Božović-Đorđević, Una Petrović, Dušan Božić, Milivoje Aksentijević, Stefan Stanković Berić, Snežana Simonović, Nemanja Badižljević, Ružica Španović i Teodora Vojinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana