Ferhadija simbol ponovnog rađanja

Milijana Latinović
Ferhadija simbol ponovnog rađanja

Banjaluka - Ferhat-pašina džamija u Banjaluci, jedna od najljepših na Balkanu, svoja vrata svečano će otvoriti 7. maja za vjernike i sve dobronamjerne posjetioce koji budu željeli da vide ovaj kulturno-istorijski spomenik, najveće dostignuće islamske arhitekture iz 16. vijeka.

Od izgradnje Ferhadije 1579. godine do njenog ponovnog rođenja prošlo je pet vijekova, a ona i danas, u punom sjaju, odiše duhom prošlih vremena i čuva uspomenu na vrijedne ruke njenih graditelja.

Mir i spokoj, koji ispunjavaju dušu onih koji kroče u njenu unutrašnjost, svjedoče mnogo više o njenoj ljepoti od pažljivo zidanih stubova, molitvenog prostora, kaligrafije i svega onoga što krasi unutrašnjost ove svetinje.

Muftija banjalučki Osman efendija Kozlić rekao je da će dan svečanog otvorenja Ferhadije biti prekretnica u životu svih nas.

- Dan kada otvaramo Ferhadiju je dan svih džamija u BiH, dan kada je ona srušena 1993. godine. Ovo je izuzetna prilika da u svijet pošaljemo poruku mira, tolerancije i suživota, da su svi hramovi svetinje i naše zajedničko dobro koje moramo čuvati - kazao je Kozlić i dodao da se na dan otvorenja očekuje između 10.000 i 15.000 vjernika i brojni zvaničnici iz Srpske, FBiH, predstavnici ambasada i svih vjerskih zajednica, te mnogi drugi.

Svoje prisustvo najavio je i predsjednik RS Milorad Dodik.

- Želim da taj dan sve prođe u najboljem redu, da ne bude događaja zbog kojih bismo se svi stidjeli. Mi kao organizatori ćemo zahtijevati od svih koji dolaze da se ponašaju u skladu sa propisanim normama. Ne želimo nikakve provokacije i nikakve zastave, jer je ovo, prije svega, vjerski događaj - rekao je Kozlić ističući dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS.

Obnova Ferhadije trajala je 15 godina, a do sada je uloženo oko 10 miliona maraka.

- Najteže od svega bilo je početi. Ostaci džamije bili su svuda na smetljištima, u Vrbasu. Trebalo je vratiti kamen po kamen da bismo sačuvali bar mali dio njene prošlosti - ispričao je Kozlić.

Podsjeća da su najviše novca u obnovu džamije uložili Turska preko svoje organizacije TIKA i Vlada RS.

- Nakon svih ovih godina Ferhadija otvara vrata svim dobronamjernim ljudima. To je naš najveći uspjeh, da ulazimo u hramove jedni drugih, da naša djeca vide šta je džamija, a šta crkva i da čuvamo naše svetinje, jer ne možemo se međusobno poštovati i uvažavati ako jedni druge ne upoznamo - istakao je Kozlić.

Svečanosti otvaranja prethodiće niz kulturnih i vjerskih manifestacija. Jedna od njih je predstavljanje svete knjige Kuran, pisane na srpskom jeziku, ćirilicom, a koju je prije 121 godinu prvi put na našim prostorima preveo pravoslavni sveštenik Mićo Ljubibratić iz Hercegovine.

- Smatrali smo da je otvaranje Ferhadije dobar povod da predstavimo ovu svetu knjigu pisanu na srpskom jeziku i ćirilici jer je i ćirilica naše pismo, kao što je svaki hram naša zajednička svetinja i naše naslijeđeno blago - rekao je Kozlić.

Najbolja fotografija

U okviru manifestacija koje će prethoditi otvaranju džamije je i izbor najbolje fotografije Ferhadije.

Konkurs je otvoren od 1. do 15. aprila, a pravo učešća imaju profesionalni fotografi, amateri, novinari i svi oni koji smatraju da njihova fotografija zavređuje da bude prikazana drugima.

Fotografi mogu dostaviti najviše 10 fotografija na i-mejl [email protected]. Najbolje fotografije biće nagrađene, a jedan od organizatora je Muftijstvo Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana