Fejsbuk ih spojio nakon 22 godine

Snežana Tasić
Fejsbuk ih spojio nakon 22 godine

Prijedor - Prijedorčanka Vesna Marić prvih proljećnih dana krenuće u daleku Bjelorusiju gdje će posjetiti Olgu Lagutenok, kojoj je 1991, kao desetogodišnjoj djevojčici, bila druga majka u okviru programa rehabilitacije djece pogođene černobiljskom katastrofom.

Olga Lagutenok je te 1991. godine zajedno sa još 175 bjeloruske djece i 15 vaspitača došla u Prijedor, gdje su u primateljskim porodicama boravili jedan mjesec.

Vesna kaže da je sa svojom Olgom ostala u kontaktu četiri godine poslije njenog boravka u Prijedoru, a od 1995. do 2012. godine jedna o drugoj nisu čule ni glasa.

- Tehnika čini čuda i dugo sam razmišljala kako da ponovo uspostavimo kontakt. Zahvaljujući "Fejsbuku" obratila sam se svima koji su u adresi imali Slavgorod  u kojem je živjela i Olga. Tako sam pronašla jednog Pavela kojem nije bilo teško tražiti Olgu na njenoj nekadašnjoj adresi, a potom i dalje. Tako smo od ljeta prošle godine ponovo u kontaktu - rekla je Marićeva.

Prisjeća se da je putem medija i te davne 1991. godine saznala da će Beograd primiti djecu koja su bila pogođena černobiljskom tragedijom.

- Scena je bila strašna, u nepoznatu sredinu su došli poslije tri dana neprekidnog putovanja. Naša djevojčica bila je kao golupčić, preplašena. Imala je crvenu jaknicu, svezanu konopcem, sjećam se i crvenih patika s teškim đonom, imala je i dugu kosicu. Kad sam je privila uz sebe, osjećala sam se kao da sam tog momenta rodila svoje dijete - sjeća se Vesna sa suzama u očima.

Kaže da je imala namjeru da tu djevojčicu usvoji, iako je već majka  dvoje djece, ali je saznala da su mališani ovdje boravili na opravku mjesec i da usvajanje nije bilo planirano.

Olga je imala pet godina kada se desila tragedija u Černobilju, nekih 300 kilometara vazdušnom linijom od njenog rodnog grada, i ostao joj je strah od svega što se odnosi na zemlju u kojoj je rođena.

- Zaplakala je samo kad smo joj servirali krompir za večeru. Roditeljima je rekla da je u kući na sprat, da porodica koja je udomila ima automobil i televizor u boji. Čini mi se da nijedno dijete nije bilo kao naša Olja, pravi mali anđeo - svjedoči Vesna.

Olga Lugatenok danas je mlada žena sa kćerkom od 12 i sinom od dvije godine. I suprug i ona su zaposleni, ali je ona trenutno na porodiljskom odsustvu koje u Bjelorusiji traje tri godine.

- U kontaktu smo i preko "Fejsbuka" i preko skajpa. Često razgovaram i sa njenim roditeljima, koji su penzioneri, kao i sa njenom prijateljicom Vitalinom Dmitrijevom, koja je takođe bila prihvaćena u jednoj prijedorskoj porodici. Dobro se razumijemo, jer sam ja naučila ruski jezik, ali kada nešto ne znam, onda pišemo - ističe Marićeva.

 Vesna je od Olge nedavno dobila pozivno pismo koje je predala bjeloruskoj ambasadi u Beogradu od koje očekuje izdavanje vize za svoj sedmodnevni boravak u Slavgorodu, gdje će poslije gotovo 22 godine ponovo vidjeti djevojčicu kojoj je jednom bila majka.

Domaćini

Svim gostima odmah po dolasku rađeni su laboratorijske pretrage i ljekarski pregledi, isto kao i pred odlazak.

- Razlika je bila više nego očigledna, jer su se taj mjesec svi kvalitetno hranili, oporavili i odmorili, a priređena su im druženja, izleti i zabave - rekla je Marićeva, dodajući da su primateljske porodice bile svih nacija.

- Bez obzira na imovinsko stanje, sva djeca kući su se vratila sa novom odjećom, obućom i zlatnim nakitom. Toliko smo se vezali za to dijete da je još dugo poslije njenog odlaska svaka naša priča o njoj završavala u suzama - navodi Marićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana