Fejfar: Veliki potencijal Srpske za male solarne panele

GS
Foto: GS

Akademik Akademije nauka Češke Antonino Fejfar rekao je da su mali solarni paneli, koji se mogu postaviti na krovove kuća, budućnost zelene energije, te da Republika Srpska ima veliki potencijal za njihovu primjenu i uslove da se maksimalno iskoriste.

Fejfar je istakao da je ova tehnologija kojom se iz solarne energije dobija struja postala jeftina i bezbjedna, a pokriva potrebe domaćinstva.

 Vrijeme je da se sve više koriste solarni paneli, odnosno male elektrane na krovovima kuća, te da se iz solarne energije dobije struja, koja će zamijeniti energent koji smo do sada uzimali iz električne mreže - istakao je Fejfar.

On je pojasnio da je pri tome zadovoljstvo veće jer su emisije ugljen-dioksida iz vlastite solarne elektrane 10 puta manje, nego kada se struje uzima iz električne mreže.

To znači da radite nešto dobro za vašu okolinu, te imam u planu da postavim solarne ćelije na krov svoje kuće - rekao je Fejfar.

Prema njegovim riječima, najveća prednost energije sunca i vjetra, osim što čuvaju okolinu, jeste u tome što svako može da je iskoristi.

 Da biste mogli koristiti sunčevu energiju dovoljna su vam dva metra kvadratna. Dok, energija iz vjetra je daleko komplikovanija, košta mnogo više i prerasta u zahtjevne projekte koje mogu da realizuju samo veće organizacije i kompanije - napomenuo je Fejfar.

Prema njegovom mišljenju, BiH i Republika Srpska imaju velike mogućnosti da koriste energiju vjetra i sunca, naročito sunčevu, koja je u posljednje vrijeme značajno pojeftinila.

-Zato dosta ljudi može da pređe na proizvodnju struje iz sunčeve energije za svoje domaćinstvo, tako što će na krov instalirati solarne panele - rekao je Fejfar.

On je pojasnio da je riječ o jednom dijelu energije koje domaćinstvo koristi, jer su zime energetski na sasvim drugom nivou, te u tom periodu i dalje ostaje potreba da energija bude i na drugi način pravljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana