Farbanjem jaja radost Vaskrsa podijelilo 200 srbačkih mališana

Dejan Jovičić
Farbanjem jaja radost Vaskrsa podijelilo 200 srbačkih mališana

SRBAC - Farbanje vaskršnjih jaja u Srpcu, u kojem je učestvovalo više od 200 djece, jedan je od najljepših načina da dočekamo najveći hrišćanski praznik i simbolično odnesemo pobjedu nad svim nedaćama koje su nas zadesile u protekle dvije godine i sprečavale da se okupljamo u duhu tradicije i običaja.

Rekao je to direktor Narodne biblioteke iz Srpca Branko Savanović, dodajući da su juče na gradskom trgu osmi put organizovali manifestaciju “U susret Vaskrsu”.

Vaskršnja jaja, raznim motivima i tehnikama, ukrašavali su mališani srbačkog vrtića “Naša radost”, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, folklornog udruženja “Beli anđeo”, omladinskih udruženja “Cezar” i “Milenijum”, mlade selekcije FK “Sloga” i djeca sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja “Izvor”.

- Odziv je bio iznad svih očekivanja i možemo reći rekordan. Postavili smo oko 150 stolica na trgu, jer zbog hladnijeg vremena nismo očekivali više djece i bili smo prijatno iznenađeni njihovim odzivom. Na svu sreću, u pomoć su nam priskočili mladi fudbaleri “Sloge” sa trenerima koji su iz osnovne škole donijeli dodatne klupe i stolice - rekao je Savanović.

Dodao je da ni vremenske prilike nisu spriječile mališane da sa roditeljima i vaspitačima dođu na tradicionalnu manifestaciju.

- Dugo se nismo okupljali zbog pandemije i pogoršane epidemiološke situacije i bilo je očigledno da nam je to nedostajalo, jer se pokazalo koliko našem narodu znači Vaskrs i sve radosti koje ovaj praznik sa sobom nosi - istakao je Savanović.

Najljepše ukrašena jaja dobila su nagrade koje je obezbijedilo desetak firmi i ustanova, a prvo mjesto pripalo je učenici drugog razreda osnovne škole Loreni Malbašić.

- Napravila sam od jajeta zeku i ukrasila ga flomasterom i cirkonima, a izradila sam mu i uši. Sa mnom je bila i sestra Lea koja je napravila sličnog zeku. Volimo Vaskrs i radujemo se što ćemo i kod kuće bojiti jaja sa mamom - rekla je Lorena.

Srbačke pekare su za sve učesnike donirale slatka peciva i vodu, a posnu trpezu je pripremilo lokalno udruženje žena, koje je na gradskom trgu organizovalo i mini sajam narodnih rukotvorina i suvenira.

Direktorka vrtića Bogdana Miholjčić rekla je da su na manifestaciji učestvovale dvije starije vrtićke sekcije i dodala da je cijela sedmica u njihovoj ustanovi posvećena Vaskrsu.

- Učili smo djecu vaskršnjim običajima, a sa roditeljima smo izrađivali razne dekorativne predmete koje ćemo prodavati i prikupljen novac usmjeriti za djecu koja su oboljela od dijabetesa - kaže Miholjčićeva.

Ugljevik

Veselo i razigrano bilo je juče i na gradskom trgu u Ugljeviku gdje je održana radionica posvećena Vaskrsu na kojoj su mališani iz vrtića “Duško Radović” i Škole sporta “Mali šampioni” šarali jaja.

Oni su iscrtavali vaskršnje motive na velikoj papirnoj rolni dugoj 50 metara i pisali čestitke koje će uručiti sugrađanima.

- Vjera, ljubav i nada jeste poruka sa ovog događaja - rekao je direktor vrtića Mladen Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana