Fabrika vode u Tesliću uskoro kreće u probni rad

Srna
Fabrika vode u Tesliću uskoro kreće u probni rad

TESLIĆ- Fabrika vode u Tesliću za mjesec dana kreće u probni rad sa novom tehnološkom linijom i sa duplo većom količinom vode od postojeće, čime će biti omogućen početak druge faze vodovodne mreže, a potom i treće prema planinskom dijelu opštine, rekao je načelnik Milan Miličević.

Miličević je pojasnio da se privode kraju administrativni poslovi da bi naredne godine krenula realizacija druge faze proširenja gradske vodovodne mreže prema naseljima Jelića Potok, Gornji i Donji Buletić, Pasjača, dijelovima Gornjeg Teslića, te Banji Vlajići, čiji lokalni vodozahvati presušuju usljed klimatskih promjena.

On je rekao Srni da bi radovi od Gomjenice do Banje Vlajići, uz riješene imovinsko-pravne poslove, opštinu mogli koštati oko 450.000 KM, a to podrazumijeva manje od pet kilometara primarnog voda uz putni pojas i nepunih pet kilometara sekundarne mreže.

Miličević je naveo da je potez prema Buletiću i Pasjači, koje broji oko 1.000 domaćinstava, kompleksniji posao i da će duže trajati.

Kada je u pitanju treća faza koja će obuhvatiti više hiljada domaćinstava, Miličević je naveo da je u toku izrada projekta gravitacionog rezervoara vode u neposrednoj blizini postrojenja za preradu vode u Studencima na nadmorskoj visini većoj od 400 metara.

Time bi se, kaže, zbog prirodnog pada stvorili uslovi za priključenje na gradski vodovod južnih dijelova opštine, odnosno Blatnica, Jasenica, Mladikovine, Lug Marković, Uzvinska, Petkovići, Ugodnović, Slatina, Komušina, Kamenica, Rajševa.

Miličević je podsjetio da je u okviru prve faze projekta u protekle četiri godine na gradski vodovod priključeno dodatnih 3.000 domaćinstava, a pitka voda obezbijeđena je za oko 2.000 domaćinstava čečavskog kraja - Čečava, Rastuša, Ukrinica, Gornja Radnja, Donji Ranković i Osivica, te Vlajića i Ljeljuga, kao i za pojedina prigradska naselja.

Paralelno je ulagano i u rekonstrukciju i proširivanje nekoliko seoskih vodovoda, a završen je i projekat izgradnje glavnog kanalizacionog kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, naveli su iz Opštinske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana